Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Pol Pot din Anzi este incinerat de urgență
Articole online

Pol Pot din Anzi este incinerat de urgență

Supranumit Pol Pot din Anzi, Abimael Guzman, fostul lider al gherilei maoiste Cărarea Luminoasă, a decedat în închisoare la 11 septembrie 2021, iar Parchetul peruan a anunțat joi că trupul său neînsuflețit trebuie incinerat în termen de 24 de ore.

„Parchetul penal (…) din Callao a dispus joi după-amiază incinerarea corpului liderului terorist Manuel Rubén Abimael Guzman Reinoso”, a indicat ministerul public într-un comunicat postat pe Twitter.

Ministerul Justiţiei şi de Interne trebuie să efectueze incinerarea „într-un termen de maxim de 24 de ore”, potrivit documentului.

Acest anunţ a fost făcut în momentul în care Parchetul peruan a încheiat ancheta privind circumstanţele morţii fostului lider rebel, decedat la vârsta de 86 de ani din cauza unei pneumonii bilaterale.

O anchetă este efectuată sistematic pentru deţinuţii care mor în închisoare.

Cererea văduvei

Cadavrul fostului luptător de gherilă s-a aflat de la moartea sa într-o morgă din portul Callao, la vest de capitala ţării, Lima.

Parchetul respinsese cererea văduvei sale, Elena Yparraguirre, de asemenea închisă pe viaţă, pentru a-i fi predat ei şi să fie îngropat.

Ministerul public a invocat motive de securitate naţională pentru incinerarea corpului, temându-se că un mormânt ar putea deveni un loc de pelerinaj pentru partizanii Cărării Luminoase.

Parlamentul a adoptat o lege pentru a autoriza incinerarea cadavrului de către stat.

Supranumit Pol Pot din Anzi din cauza cruzimii mişcării sale, Abimael Guzman ispăşea o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă în urma a două condamnări, în 2006 şi 2018.

El a fost responsabil pentru unul dintre cele mai sângeroase conflicte din America Latină, care a zguduit Peru între 1980 şi 2000 şi a făcut zeci de mii de morţi şi dispăruţi, potrivit Comisiei pentru Adevăr şi Reconciliere, mai scrie Agerpres.

Registration

Aici iti poti reseta parola