Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Pol Pot din Anzi este incinerat de urgență
Articole online

Pol Pot din Anzi este incinerat de urgență

„Parchetul penal (…) din Callao a dispus joi după-amiază incinerarea corpului liderului terorist Manuel Rubén Abimael Guzman Reinoso”, a indicat ministerul public într-un comunicat postat pe Twitter.

Ministerul Justiţiei şi de Interne trebuie să efectueze incinerarea „într-un termen de maxim de 24 de ore”, potrivit documentului.

Acest anunţ a fost făcut în momentul în care Parchetul peruan a încheiat ancheta privind circumstanţele morţii fostului lider rebel, decedat la vârsta de 86 de ani din cauza unei pneumonii bilaterale.

O anchetă este efectuată sistematic pentru deţinuţii care mor în închisoare.

Cererea văduvei

Cadavrul fostului luptător de gherilă s-a aflat de la moartea sa într-o morgă din portul Callao, la vest de capitala ţării, Lima.

Parchetul respinsese cererea văduvei sale, Elena Yparraguirre, de asemenea închisă pe viaţă, pentru a-i fi predat ei şi să fie îngropat.

Ministerul public a invocat motive de securitate naţională pentru incinerarea corpului, temându-se că un mormânt ar putea deveni un loc de pelerinaj pentru partizanii Cărării Luminoase.

Parlamentul a adoptat o lege pentru a autoriza incinerarea cadavrului de către stat.

Supranumit Pol Pot din Anzi din cauza cruzimii mişcării sale, Abimael Guzman ispăşea o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă în urma a două condamnări, în 2006 şi 2018.

El a fost responsabil pentru unul dintre cele mai sângeroase conflicte din America Latină, care a zguduit Peru între 1980 şi 2000 şi a făcut zeci de mii de morţi şi dispăruţi, potrivit Comisiei pentru Adevăr şi Reconciliere, mai scrie Agerpres.

Registration

Aici iti poti reseta parola