Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Planurile secrete ale lui Kennedy de a bloca Cuba
Articole online

Planurile secrete ale lui Kennedy de a bloca Cuba

Cuba

Planurile secrete ale lui Kennedy de a bloca Cuba

Kennedy se afla în Seattle și avea programată participarea la Târgul Mondial Seattle Century 21, când secretarul său de presă a anunțat că a contractat o „infecție a căilor respiratorii superioare”. Președintele a zburat apoi înapoi la Washington, unde se presupune că s-a culcat pentru a se recupera de răceală.

Cu patru zile mai devreme, Kennedy văzuse dovada fotografică a faptului că sovieticii construiau 40 de amplasamente pentru rachete balistice pe insula Cuba – la o distanță de lovire a Statelor Unite. Presupusa odihnă la pat a lui Kennedy a fost, de fapt, o ședință secretă maraton cu consilierii pentru a decide un răspuns la acțiunea sovietică. Grupul credea că Kennedy avea trei opțiuni: să negocieze cu rușii pentru a îndepărta rachetele, să bombardeze amplasamentele de rachete din Cuba sau să implementeze o blocadă navală a insulei. Kennedy a ales să blocheze Cuba, hotărând să bombardeze siturile de rachete doar dacă se va dovedi necesară o acțiune ulterioară.

Blocada a început la 21 octombrie și, a doua zi, Kennedy a ținut un discurs public în care i-a alertat pe americani cu privire la situație și i-a cerut premierului sovietic Nikita Hrușciov să îndepărteze rachetele sau să se confrunte cu represalii din partea Statelor Unite. Hrușciov a răspuns trimițând mai multe nave – probabil cu încărcături militare – spre Cuba și permițând continuarea construcției la situri. În următoarele șase zile, Criza rachetelor cubaneze, așa cum este cunoscută acum, a adus lumea în pragul unui război nuclear global, în timp ce cei doi lideri s-au angajat în negocieri tensionate prin telegramă și scrisori.

Până la 28 octombrie, Kennedy și Hrușciov au ajuns la o înțelegere, iar oamenii din ambele părți ale conflictului au răsuflat ușurați, dar cu precauție. Platformele de rachete cubaneze au fost dezmembrate și, în schimb, Kennedy a fost de acord să închidă platformele de rachete americane din Turcia.

Registration

Aici iti poti reseta parola