Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Planul lui Churchill de a invada Uniunea Sovietică. Ar fi avut succes?
Articole online

Planul lui Churchill de a invada Uniunea Sovietică. Ar fi avut succes?

Operațiunea Unthinkable

Planul lui Churchill de a invada Uniunea Sovietică. Ar fi avut succes?

Prim-ministrul Winston Churchill era atât de îngrijorat încât, în primăvara aceluiași an, a ordonat șefilor săi de stat major să pregătească un plan, „Operațiunea Unthinkable”, pentru a ataca Uniunea Sovietică. Planul ultrasecret era atât de sensibil, încât doar cercul apropiat de consilieri militari ai lui Churchill a fost informat despre proiect. Propunerea detaliată, care poate părea fantezistă astăzi, urmărea să recupereze Germania de Est și Polonia, care căzuseră sub dominația sovietică. Churchill se simțea deosebit de vinovat de soarta polonezilor, care luptaseră vitejește pentru Aliați în timpul războiului, dar al căror destin era acum dictat de Stalin.

Dacă Churchill dorea să acționeze, știa că timpul este scurt și se scurge în defavoarea lui. Statele Unite ale Americii erau pe cale să mute un număr mare de trupe și muniții în Orientul Îndepărtat pentru asaltul asupra Japoniei continentale, lăsând Europa de Vest la mila lui Stalin. În plus, demobilizarea urma să înceapă după Ziua Victoriei și urma să reducă rapid efectivele armatei britanice și capacitatea de acțiune ofensivă a acesteia.

Ce prevedea planul lui Winston Churchill?

Planul presupunea un asalt masiv al aliaților la 1 iulie 1945 de către forțele britanice, americane, poloneze și germane – da, germane – împotriva Armatei Roșii. Scopul lor era de a împinge înapoi URSS din Germania de Est și Polonia și de a-l forța pe Stalin să își reconsidere dominația asupra Europei de Est. Dar planul era plin de pericole, iar forțele aliate riscau să fie târâte și mai adânc în teritoriul sovietic și să se confrunte cu coșmarul luptelor într-o iarnă rusească. Fantomele lui Hitler și Napoleon nu erau niciodată departe.

În cele din urmă, în iunie 1945, consilierii militari ai lui Churchill l-au avertizat împotriva punerii în aplicare a planului, dar acesta a rămas totuși un „proiect pentru un al treilea război mondial”. Existau numeroase puncte fierbinți în Europa, unde trupele aliate se aflau față în față cu Armata Roșie și oricare dintre aceste confruntări ar fi putut declanșa un alt conflict mondial. Americanii tocmai testaseră cu succes o bombă atomică, iar acum exista tentația finală de a nimici centrele de populație sovietice.

Dar zilele politice ale lui Churchill erau numărate. În iulie 1945, alegerile generale l-au înlăturat din funcție, iar planul pentru „Operațiunea de neimaginat” a fost ascuns în „sertarul de jos”. Churchill, singurul dintre liderii occidentali, a apreciat amenințarea sovietică și a fost doar o chestiune de luni până când americanii înșiși s-au trezit la amenințarea lui Stalin și au consultat armata britanică cu privire la un nou plan de război. Războiul Rece era acum o realitate.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola