Mass-media germană informează că aproximativ 300 de nave care transportă cerealele exporte de Rusia și Ucraina către Europa au fost blocate în Marea Neagră de către autoritățile ruse. Practic nu se exportă cereale din porturile ucrainene, în timp ce Moscova a diminuat serios cantitatea de cereale pe care o trimitew în afara granițelor. Drept urmare, piața internațională a materiilor prime pentru industria alimentară este în fierbere. E chiar mai rău decât a fost săptămânile precedente.
După războiul gazelor urmează un război alimentar?
Rusia a blocat una dintre principalele rute comerciale globale pentru grâu. „În prezent nu se exportă cereale din porturile Ucrainei: nimic nu părăsește țara”, a declarat pentru reporterii DPA Jörg-Simon Immerz, șeful comerțului cu cereale la BayWa, unul dintre principalii importatori germani de produse alimentare.
Potrivit Deutsche Welle , ceea ce a spus Immerz este susținut de Autoritatea Maritimă din Panama, care a subliniat în ultimele ore că Marina Rusă împiedică 200-300 de nave să părăsească Marea Neagră. Cele mai multe nave blocate sunt încărcate cu cereale.
Rușii trag asupra unor nave de transport
Noriel Arauz, administratorul Autorități Maritime din Panama, a explicat că, din 24 februarie, trei nave care arborează pavilion panamez au intrat sub focul rușilor. Una dintre nave s-a scufundat, în timp ce celelalte două au fost avariate. The Guardian susține că alte câteva nave au fost afectate de la începutul războiului, inclusiv unele care arborau drapele din Bangladesh și Estonia. Rusia nu recunoaște că trage asupra unor nave neînarmate,. afirmând că marina ucraineană a plasat mine.
Ce urmărește Putin?
Mulți analiști se întreabă cât va putea produce Ucraina în acest an din cauza conflictului. Deocamdată e imposibil de stabilit acest lucru. Cu siguranță, însă, Rusia va dori să se răzbune pentru sancțiunile occidentale. Prin urmare, e de așteptat să pună limite la exporturile de grâu și îngrășăminte , cu efect de domino asupra aprovizionării mondiale cu alimente și asupra inflației alimentare.
Rusia produce aproape 80 de milioane de tone de grâu pe an și exportă aproximativ 30 de milioane , în timp ce Ucraina exportă 20 – 25 de milioane de tone pe an. „Grâul a fost semănat în toamnă și acum trebuie fertilizat. Porumbul nu a fost încă semănat, iar dacă nu poate fi semănat, bineînțeles, nu va exista o recoltă”, a adăugat Immerz.
Constanța îi strică planul lui Putin
Portul românesc Constanța este supraaglomerat de sosirea a zeci de nave care, cu destinația inițială spre portul ucrainean Odesa , au navigat spre România pentru a evita implicarea în conflictul din Ucraina. Singura variantă sigură pentru navele care se îndreaptă spre zona de nord-vest a Mării Negre, de fapt, coincide în prezent cu portul Constanța, unde traficul de mărfuri s-a dublat de la începutul războiului, scrie Federico Giuliani pe insideover.com.