Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Planul de acțiune al colonelului Ștefan Blaga privind dezinformarea și colectarea de informații despre Biroul OEP din București
Articole online

Planul de acțiune al colonelului Ștefan Blaga privind dezinformarea și colectarea de informații despre Biroul OEP din București

ceausescu

În anul 1977, colonelul Ștefan Blaga, comandantul Unității Militare 0625/R.P., a elaborat un plan de acțiune cu privire la colectarea de informații referitoare la Biroul OEP din București.

Planul de acțiune al colonelului Ștefan Blaga privind dezinformarea și colectarea de informații despre Biroul OEP din București

Unitatea militară 0625/R.P.

Exemplarul nr. 1

Nr. 009794/05.12.1977

COLONEL ȘTEFAN BLAGA, NR. 009794/05.12.1977, „PLAN DE ACȚIUNE PRIVIND SUPRAVEGHEREA OBIECTIVULUI ”OLGA” (PLO)”

Scopul acestui plan era să cunoască și să prevină activitățile ostile organizate de reprezentanții OEP și angajații acestei unități.

Planul cuprindea următoarele măsuri:

„1. Următorii străini, informatorii „MARIUS”, „ARON”, „MEDO” și agentul „MIHAI”, vor fi instruiți să ia parte la activitățile Biroului OEP, la întâlnirile cu studenții, pentru a ne furniza detalii și informații despre discuțiile și deciziile sau măsurile adoptate [de către Misiunea OEP]. Vom acorda o atenție deosebită activităților ostile întreprinse împotriva țării noastre.”

Responsabil: Col. Ion Botofei

Sursele menționate mai sus au fost utilizate împotriva reprezentanților palestinieni trimiși în țara noastră, pentru a afla scopul călătoriei lor

„2. [Se va] mobiliza rețeaua informativă locală recrutată pentru a ține sub supraveghere ținta „Iancu”, membrii familiei sale, precum și pe ceilalți angajați ai Biroului OEP, pentru a obține detalii și informații despre interesul acestora față de ținta „ARTA”, față de instituțiile economice și politice [din România], față de personalitățile și delegațiile care vizitează țara noastră. Cu ajutorul informatorilor ‘CORA’ și ‘ALECU’ vom continua să punem în aplicare planul de acțiune de dezinformare aprobat de conducerea Ministerului [de Interne].”

„3. Împreună cu Direcția I, vom lansa o operațiune comună de dislocare a agentului ‘ARISTOFAN’ împotriva angajatului OEP ‘ZAHARIA’, despre care se știe că se ocupă cu recrutarea de cetățeni români și străini pentru misiuni de informații în Israel.”

Termen limită: 15.03.1978

„4. Împreună cu Direcția I și Serviciul „D”, vom compromite ținta „CORBU” (care a participat activ la organizarea acțiunii din 19 noiembrie 1977 de la Ambasada Egiptului) în ochii studenților palestinieni, cu ajutorul agentului „ARISTOFAN” lansând zvonuri că „CORBU” este o sursă CIA care furnizează [CIA] informații despre activitățile studenților palestinieni din România.”

Termen limită: 20.12.1977

„5.Vom lua legătura pe ascuns cu „CĂLIN” (funcționar al OEP, responsabil cu activitățile studențești) și cu „BARBU” (corespondent al agenției de presă Wafa) pentru a obține informații despre sarcinile încredințate de cartierul general al OEP reprezentanților palestinieni trimiși în țara noastră, precum și pentru a răspândi dezinformări.”

Termen limită: 15.02.1978

„6. Împreună cu Unitatea Specială ‘T’ [Supraveghere Tehnică] vom analiza posibilitatea de a crea artizanal[interceptoare[ mobile speciale care să fie introduse în clădirea Biroului OEP și în viitoarea reședință a șefului Biroului OEP; aceste interceptoare ar putea fi folosite atunci când Biroul OEP întreprinde activități speciale.”

Termen limită: 30.12.1977

„7.Împreună cu Unitatea Specială „T”, vom înregistra toate convorbirile dintre biroul OEP și Beirut, Damasc, Kuweit, în vederea traducerii și utilizării informațiilor referitoare la sarcinile și misiunile trimise de cartierul general al OEP.”

Termen limită: 15.12.1977

„8. Vom ține sub supraveghere activă toți trimișii pe care îi bănuim că ar fi fost detașați pentru a întreprinde activități ostile pe teritoriul țării noastre.”

„9. Împreună cu Unitatea Militară 0920/K, ne vom intensifica acțiunile de penetrare sub acoperire a organizațiilor teroriste (FPLP, Septembrie Negru etc.), în vederea contactării și valorificării sub acoperire a membrilor acestor organizații care au participat la operațiuni de comando, care au fost răniți și apoi au primit îngrijiri medicale în România. Vom depune un raport separat pentru fiecare astfel de caz în parte.

În funcție de informațiile pe care le vom culege în urma implementării măsurilor menționate mai sus, vom face propuneri concrete astfel încât să prevenim întreprinderea de acțiuni ostile pe teritoriul țării noastre.”

Comandantul Unității Militare 0625/R.P.

Colonel Ștefan Blaga

Colonelul Ștefan Blaga a demonstrat o abordare strategică și eficientă în ceea ce privește colectarea de informații referitoare la Biroul OEP din București. Planul său a inclus și acțiuni de dezinformare, supraveghere tehnică și colaborare cu alte unități specializate, precum Direcția I și Serviciul „D”.

Sursa: Wilson Center, Arhivele Digitale

 

Registration

Aici iti poti reseta parola