Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Pionierul sovietic Pavlik Morozov, devenit erou al URSS că și-ar fi turnat tatăl poliției secrete, o victimă a propagandei
Articole online

Pionierul sovietic Pavlik Morozov, devenit erou al URSS că și-ar fi turnat tatăl poliției secrete, o victimă a propagandei

Presa sovietică a făcut din puștiul Pavel Trofimovici Morozov, mai cunoscut ca Pavlik, un martir.

Deși nu a spus-o în mod corect, Druzhnikov sugerează că Pavlik a fost ucis de un ofițer GPU, pe care l-a cunoscut în timp ce își făcea documentarea.

Un copil subnutrit

În cartea sa din 2005, „Rise and Fall of a Soviet Boy Hero”, Catriona Kelly este de acord cu Druzhnikov că versiunea oficială este aproape în întregime fictivă, că dovezile se bazează mai ales pe rapoarte second-hand ale unor presupuși martori și că Pavlik nu și-a turnat părinții, dar chiar a fost ucis.

Kelly arată, de asemenea, cum accentul versiunii oficiale s-a modificat pentru a se potrivi cu perioadele de schimbare propagandei.

În unele versiuni, fapta tatălui lui Pavlik nu a fost falsificarea documentelor, ci nepredarea cotelor de cereale. În altele, el a fost denunțat nu la poliția secretă, ci la învățătorul școlii.

În unele relatări, moartea lui Pavlik a fost prin decapitarea cu ferăstrăul. Fotografia care i-a supraviețuit arată un copil subnutrit, care nu are aproape nici o asemănare cu statuile și imaginile din cărțile pentru copii. S-a spus, de asemenea, că era aproape analfabet și a fost constrâns să-și toarne tatăl de către mama sa, după ce tatăl lui și-a părăsit familia.

Kelly, care a avut acces la arhivele oficiale ale cazului, afirmă că teoria lui Druzhnikov conform căreia Pavlik a fost ucis de GPU este puțin probabilă.

Kelly crede că nu există nicio dovadă că familia a fost implicată în uciderea băiatului și că probabil a fost opera altor adolescenți cu care Pavlik un conflict.

Foto: Pavlik Morozov (al doilea rând, la mijloc), aceasta este singura fotografie cunoscută cu el.

 

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola