Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Pentagonul se teme că Viktor Bout, așa-numitul „Negustor al Morții” pe care SUA l-a schimbat cu Brittney Griner, și-ar putea relua vechea afacere cu arme
Articole online

Pentagonul se teme că Viktor Bout, așa-numitul „Negustor al Morții” pe care SUA l-a schimbat cu Brittney Griner, și-ar putea relua vechea afacere cu arme

Viktor Bout

Pentagonul se teme că Viktor Bout, așa-numitul „Negustor al Morții” pe care SUA l-a schimbat cu Brittney Griner, și-ar putea relua vechea afacere cu arme

La scurt timp după ce Viktor Bout a fost eliberat joi din custodia SUA în schimbul eliberării din Rusia a lui Brittney Griner, Pentagonul și-a exprimat îngrijorarea că traficantul de arme rus condamnat și-ar putea relua vechea afacere.

„Cred că există o îngrijorare că el s-ar putea întoarce să facă același tip de muncă pe care a făcut-o în trecut”, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării reporterilor în cadrul unei ședințe informative de joi.

O operațiune sub acoperire a SUA din 2008 a dus la arestarea sa în Thailanda, iar trei ani mai târziu a fost condamnat de un tribunal din Manhattan pentru că a participat la un complot de ucidere a unor americani, a conspirat pentru a oferi sprijin unei organizații teroriste și a asigurat că va furniza rachete antiaeriene extremiștilor.

Nici măcar la jumătatea sentinței de 25 de ani a lui Bout – în timpul căreia Kremlinul a făcut în mod repetat presiuni puternice pentru a-l elibera -, bărbatul de 55 de ani a fost inclus în schimbul de prizonieri cu Griner din WNBA, care și-a petrecut ultimele 10 luni în captivitate în Rusia.

Oficialii americani se tem că traficantul de arme ar putea reveni la alimentarea conflictelor mortale din întreaga lume

Înaltul oficial din domeniul apărării a declarat reporterilor că, odată cu vestea eliberării lui Bout, oamenii din Africa care au petrecut ani de zile lucrând pentru a-i reduce influența acolo au simțit probabil o anumită „dezamăgire interioară”.

Întrebat de un reporter de ce a ales oficialul să folosească cuvântul „dezamăgire”, acesta a răspuns vag că oamenii au ocazional „intenții deliberate” care nu favorizează întotdeauna partenerii africani ai Pentagonului, adăugând că SUA dorește să se asigure că țările africane sunt conștiente de implicațiile pe termen lung.

„Și pentru această persoană în special, cred că – istoria și intențiile sale pe – pe continent au fost întotdeauna puțin discutabile”, a spus oficialul, făcând un semn cu privire la luptele armate pe care Bout a contribuit la influențarea în țările din Africa.

Oficialul a refuzat să ofere detalii despre statutul sau activitatea rețelei lui Bout, adăugând că nu poate comenta nici activitățile sale de trafic de arme. Oficialul a declarat că prioritatea este de a se asigura că partenerii americani au „instrumentele” necesare pentru a face față provocărilor lor individuale în materie de securitate și de a se asigura că există o pregătire solidă în domeniul armelor și responsabilitate.

Schimbul lui Bout cu Griner de joi, care a fost făcut parțial prin medierea Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite și a avut loc pe un aeroport din Abu Dhabi, a atras o anumită condamnare și îngrijorare din partea unor parlamentari americani.

Senatorul republican Jim Risch, membru al Comisiei pentru relații externe a Senatului, a declarat pe Twitter că „decizia de a-l elibera pe #ViktorBout cu mai puțin de o săptămână înainte de summitul liderilor SUA-Africa transmite un mesaj dezastruos cu privire la valoarea vieților africane. Bout a alimentat moartea și distrugerea pe scară largă prin înarmarea regimurilor și grupurilor sancționate de ONU în #DRC, #Liberia, #SierraLeone și nu numai”.

Registration

Aici iti poti reseta parola