Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Pensia pentru cerșetori instituită prin Regulamentul Organic
Articole online

Pensia pentru cerșetori instituită prin Regulamentul Organic

Administrația sa a durat până la 1 aprilie 1834 și a efectuat cele mai importante reforme ale perioadei. Totodată a numit noul Divan în noiembrie 1829, asigurând pe toată lumea că nu vor mai exista măsuri de represiune.

În mandatul său a fost adoptat Regulamentul Organic, în două versiuni similare (diferențele erau legate doar de buget și restricțiile privind forțele militare) în mai 1831 (cu intrare în vigoare la 1 iulie 1831) în Țara Românească și în octombrie 1831 (cu intrare în vigoare la 1 ianuarie 1832) în Moldova.

Ratificarea de către sultanul Mahmud al II-lea nu a mai fost așteptată de către Kiseleff, care cunoșatea tactica tergiversărilor folosită de otomani, acesta procedând la aplicarea lor imediată.

Astăzi publicăm, din Regulamentul Organic, Cap III. Pentru cerșetori:

Secsia I. Pentru strângerea cerșătorilor

Art. 59. Subt numire de cerșători să înțelege acele fețe scăpătate, care din pricina beteșugurilor, neputând să se hrănească cu munca, aleargă prin biserici și pă ulițe de cer milă de la trecători.

Art. 60. Stăpânirea nemaiputând suferi umilitoarea priveliște și ticăloșia cerșătorilor, au hotărât suma de lei cincizeci mii pe ani pentru asigurarea ținerii lor cu mijlocul ce mai jos se arată.

Art. 61. Toți cerșătorii din București să vor strânge de către Agie și câți dintr-înșii vor fi căsătoriți, să vor îndatora a lăcui pe la casele lor și vor avea pensii de la Institut fieșicare câte lei cincisprezece pe lună, bez un rând de haine pe tot anul.

Art. 62. La fieșicare lună, cerșătorii vor merge la direcție, și își vor priimi pensia lor hotărâtă, iar rândul de haine li să vor da în săptămâna patimilor, care să nu fie mai scumpe de lei cincizeci unul.

Art. 63. Câți cerșători, sau cerșătoare fiind zdraveni, s-au obicinuit a trăi cu cerșătoria din pricina trândăvirii lor, să fie siliți în București prin Agie, iar prin orașe de către poliții, a nu să mai arăta prin biserici sau pe ulițe ca să ceară milă, ci a munci ca să-și ție viața.

Art. 64. Câți dintr-înșii vor îndrăzni să calce aceste porunci a le stăpânirii, să se pedepsească.

Registration

Aici iti poti reseta parola