Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Pe mâna cui ajung nimicitoarele rachete trimise de SUA Ucrainei? Washington Post dă alarma
Articole online

Pe mâna cui ajung nimicitoarele rachete trimise de SUA Ucrainei? Washington Post dă alarma

Aceste arme extrem de eficiente ar putea ajunge pe piața neagră, o piață foarte înfloritoare îm țările ex-sovietice și de aici în arsenalele grupărilor teroriste din întreaga lume. Riscul este imens, dacă ne gândim că rachetele Stinger pot doborî ușor avioane de pasageri.

Ucraina, un centru al traficului internațional de arme

Ucraina e un adevărat centru al traficului de arme încă din anii care au precedat dezintegrarea Uniunii Sovietice . La acea vreme -sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 – armata sovietică s-a retras de pe teritoriul ucrainean, lăsând la fața locului cantități enorme de arme de calibru mic. Conform celor reconstruite de Small Arms Survey, o organizație de cercetare cu sediul la Geneva, o parte din cele 7,1 milioane de arme de calibru mic ale armatei ucrainene în 1992 „au fost deviate către zone de conflict” cu „riscul de scurgeri pe piața neagră locală”. „

Piața ilegală a armelor crește exponențial

Statele Unite vor crește fluxul de rachete, rachete și drone către Ucraina pentru a ajuta la decimarea armatelor lui Putin. Numai că o parte din aceste arme s-ar putea întparce împotriva Occidentului în alte colțuri ale lumii. Asta pentru că Washingtonul are o capacitate restrânsă de a urmări armele din ce în ce mai puternice și sofisticate expediate Ucrainei.
Dacă americanii nu au structurile necesare pentru a urmări ce se întâmplă cu aceste arme, traficanții din regiune, ajutați de militarii și mercenarii din ambele tabere, sunt pregătiți să le distribuie oricui are nevoie de ele.

Piața ilegală a armelor din Ucraina a crescut exponențial după invazia Rusiei în Crimeea, determinată de un surplus de arme și de un control slab asupra lor. S-au creat rețele de trafic, care astăzi sunt capabile să obțină și să comercializeze cantități industriale.
Într-un raport din 2017, Small Arms Survey a dat publicității cifre apocaliptice. Cu ocazia anexării Crimeei și a conflictului din Donbas au fost jefuite depozitele de muniții ale Ministerelor de Interne, ale Serviciilor de Securitate și ale Apărării. Se estimează că cel puțin 300.000 de arme de calibru mic și arme ușoare au fost furate sau pierdute între 2013 și 2015. Toate acestea au oferit un mare impuls pieței negre locale, conduse de grupuri asemănătoare mafiei și alte rețele.

Asigurările Departamentului de stat nu-i conving pe experți

Astăzi, afluxul fără precedent de armament occidental ridică riscul ca o bună parte dintre acestea să reapară în conflicte îndepărtate în următorii câțiva ani. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite au efectuat o verificare amănunțită a unităților ucrainene și au forțat Kievul să semneze acorduri care „nu permit retransferul de echipamente către terți fără autorizarea prealabilă din partea guvernului SUA”. Dar îndoielile persistă.

Rachel Stohl, expert în controlul armelor și vicepreședinte al Centrului Stimson, a explicat că este aproape imposibil de urmărit nu numai încotro se îndreaptă armele și cine le folosește, ci și modul în care sunt folosite. Știm, de exemplu, că luptători străini operează în Ucraina (sirieni, ceceni și mercenari ai grupului Wagner). Există așadar riscul ca armele trimise armatei regulate a Kievului să ajungă în mâinile lor și, prin urmare, să ajungă în țările de origine ale acestor aventurieri. Ideea este că nu vorbim numnai de puști cu lunetă sau pistoale, rachetele de umăr Stinger sunt capabile să doboare avioanele comerciale și sunt deosebit de râvnite de grupările teroriste, scrie Il Giornale.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola