Documentele din arhiva PCR care spun totul despre Iosif Boda, consilier al lui Ion Iliescu și analist politic

 

Autorul volumului Cinci ani la Cotroceni, Iosif Boda a fost un tovarăș de bază al regimului comunist. În decembrie 1978 era propus să fie numit director adjunct la Institutul de Științe Politice și Studierea Problemei Naționale, iar Secția Cadre a CC al PCR considera că este corespunzător pentru funcția propusă.

Alegerea lui Boda, pentru „Studierea Problemei Naționale”, este curioasă având în vedere că viitorul consilier al lui Ion Iliescu este de naționalitate maghiară, lucru consemnat în dosarul său de cadre din Arhiva CC al PCR.

Cu acea ocazie, tot Secția Cadre consemna că soția lui Iosif, Boda (Lungeac) Rodica Elena Stela, lector la catedra de „Materialism dialectic și istoric” la Academia ”Ștefan Gheorghiu”, era o tovarășă „apreciată”.

După 1989

Iosif Boda a fost numit, în martie 1990, consilier al președintelui CPUN, Ion Iliescu. După alegerile generale din 20 mai 1990, Boda a devenit directorul Direcției de informare, sinteze și documentare a Președinției României.

În această calitate, el a coordonat o parte a strategiei de campanie prezidențială a lui Ion Iliescu, în 1992.

După alegerile din septembrie 1992, Iosif Boda a ajuns unul dintre cei cinci consilieri prezidențiali principali, șef al Departamentului de politică internă a Președinției.

În anul 1994, președintele Iliescu l-a desemnat în postul de ambasador al României în Elveția.

La sfârșitul primăverii anului 1996, revine în România, fiind numit de Ion Iliescu ca director de campanie pentru alegerile prezidențiale din același an.

Devenit membru al PDSR în toamna anului 1996, Iosif Boda este ales ca deputat de București pentru legislatura 1996-2000.

Analistul

Iosif Boda a publicat analize, interviuri și eseuri politice în mai multe cotidiane și periodice centrale de diverse orientări doctrinare sau simpatii politice.

A colaborat ca jurnalist la cotidianele «Privirea», «Curentul», «Evenimentul zilei», «Cotidianul», «Cronica Română».

Participa ca analist politic la postul Realitatea TV, la o emisiune de analiză politică (2003), apoi are o emisiune săptămânală la TVR 1 («Agenda Politică», apoi «Săptămâna Politică») (din 2004) și colaborează din nou ca analist politic la Realitatea TV (din 2006).