Paul Manafort recunoaște că a transmis date despre campania lui Trump unui presupus agent rusesc
Într-un interviu acordat publicației Insider, Paul Manafort, care a fost președintele campaniei lui Donald Trump, a recunoscut pentru prima dată în mod public că, în 2016, a împărtășit date de sondaje din campania Trump cu Konstantin Kilimnik, un asociat de afaceri de lungă durată cu legături suspecte cu serviciile secrete rusești.
Kilimnik a transmis apoi datele mai departe spionilor ruși, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, care a caracterizat datele ca fiind „informații sensibile privind sondajele și strategia de campanie”.
În interviul acordat publicației Insider, Manafort a reiterat că cel puțin o parte din date erau publice.
„Datele pe care i le-am împărtășit”, a spus el, „au fost o combinație de informații publice și lucruri pentru primăvară care erau vechi”.
Este una dintre principalele linii de apărare ale lui Manafort – că datele pe care le-a transmis lui Kilimnik erau în esență lipsite de valoare.
De fapt, într-un e-mail confiscat de Mueller, Manafort i-a ordonat adjunctului său Rick Gates, cu doar câteva ore înainte ca cei doi bărbați să se întâlnească personal cu Kilimnik, să tipărească patru pagini de date interne de sondaje de opinie ale campaniei care arătau forța lui Trump, oraș cu oraș, în 18 state de influență. Contrar celor afirmate de Manafort, aceste date nu erau din primăvară. Au fost colectate de campanie la mijlocul lunii iulie – cu două săptămâni înainte de întâlnirea cu Kilimnik.
Manafort a negat pentru Insider că imprimările au fost date lui Kilimnik
Dar a spus că i-a dat indicații lui Gates să îi transmită lui Kilimnik datele de sondaj prin e-mail, pentru „a-l ține pe Konstantin la curent”. De asemenea, s-a străduit din greu să păstreze secrete relațiile sale cu Kilimnik. În raportul său privind interferența rusă în alegeri, Comisia de informații a Senatului a scris că „a avut o perspectivă limitată asupra comunicărilor dintre Kilimnik și Manafort”, deoarece bărbații se bazau pe „practici sofisticate de securitate a comunicațiilor”.
Acestea includeau criptarea, telefoane cu cartelă și „foldering” – scrierea e-mailurilor ca drafturi într-un cont comun.
Gates a declarat FBI-ului că, la indicațiile lui Manafort, a început să îi trimită lui Kilimnik date interne de sondaj în primăvara anului 2016 prin WhatsApp și a continuat să le actualizeze periodic. El și-a șters zilnic mesajele către Kilimnik. În total, potrivit documentelor depuse în instanță, i-a trimis lui Kilimnik 75 de pagini de date de sondaj. În afară de cele patru pagini din 2 august, datele în sine nu au fost niciodată făcute publice.
Manafort a declarat pentru Insider că scopul trimiterii datelor de sondaj către Kilimnik nu a fost acela de a-l ajuta pe Trump să fie ales, ajutându-i pe ruși în încercările lor de a submina alegerile, ci mai degrabă de a pune bazele unor viitoare afaceri.
„Era menit să arate cât de vulnerabilă era Clinton”, a spus el.
După spusele sale, el încerca să își folosească influența pe care o avea asupra viitorului președinte american pentru a extrage bani de la oligarhii pro-ruși.
Kilimnik, un consultant politic de origine sovietică cu pașaport rusesc, a lucrat îndeaproape cu Manafort ani de zile în eforturile sale de lobby și electorale în numele președintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Mueller și FBI au ajuns la concluzia că Kilimnik avea legături cu serviciile secrete rusești. Comisia de informații a Senatului a mers mai departe, numindu-l pe Kilimnik „un ofițer al serviciilor secrete rusești”. Kilimnik a fost sancționat de Departamentul Trezoreriei în 2021 pentru că a furnizat serviciilor de informații rusești „informații sensibile” din campania Trump.
Manafort a declarat că nu avea niciun motiv să creadă că Kilimnik spiona pentru Rusia și a subliniat că Kilimnik a fost verificat și autorizat de către personalul lui Ianukovici.
„Niciunul dintre noi nu a crezut că KK lucra pentru serviciile secrete rusești”, a declarat el pentru Insider.
Dar acuzațiile nu ar fi trebuit să vină ca o surpriză. Kilimnik a fost deschis cu privire la faptul că a urmat cursurile unei școli de limbi străine conduse de armata sovietică, iar Gates a declarat FBI-ului că proprii angajați ai lui Manafort credeau că Kilimnik a lucrat ca lingvist pentru serviciile secrete rusești.
Kilimnik, la rândul său, susține că a fost victima rusofobiei. „
Dacă aș fi fost de altă naționalitate, nimeni nu ar fi dat doi bani pe mine”, a declarat el pentru Insider, prin e-mail.
Pus sub acuzare la nivel federal și căutat de FBI, acesta ar locui în apropiere de Moscova.
Mueller nu a reușit, în cele din urmă, să demonstreze că, campania lui Trump a conspirat ilegal cu Rusia pentru a influența alegerile. Și pare foarte puțin probabil ca informațiile pe care Manafort i le-a furnizat lui Kilimnik să fi fost responsabile pentru înclinarea cursei către Trump, având în vedere dimensiunea relativ modestă a campaniei de influență a Rusiei. Dar, după propria recunoaștere a lui Manafort, incidentul arată clar că președintele campaniei lui Trump nici măcar nu a putut aștepta până la încheierea alegerilor pentru a încerca să profite de accesul și influența sa asupra candidatului republican.