Evenimentul Istoric > Articole online > Patriarhul Rusiei îi dă lui Erdogan peste mâna pe care a pus-o pe Hagia Sophia
Articole online

Patriarhul Rusiei îi dă lui Erdogan peste mâna pe care a pus-o pe Hagia Sophia

Dorinţa afişată de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, de a reconverti fosta bazilică Hagia Sophia din Istanbul într-o moschee este de către poporul rus cu amărăciune şi indignare, îl avertizează patriarhul rus Kirill pe Erdogan.

Biserica Ortodoxă Rusă a cerut luni autorităţilor turce să dea dovadă de „prudenţă”.

Într-un comunicat, patriarhul rus Kirill s-a declarat „profund preocupat” de o posibilă schimbare de statut a „unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine”, „deosebit de drag Bisericii Ruse”, moştenitoarea tradiţiilor bizantine.

Citește și A ajutat generalui Qasem Soleimani la stingerea unui conflict ruso-turc?

„Orice încercare de a umili sau de a călca în picioare moştenirea spirituală milenară a bisericii din Constantinopol este percepută de către poporul rus – în trecut ca şi azi – cu amărăciune şi indignare”, a avertizat patriarhul Moscovei.

„O ameninţare pentru Hagia Sophia este o ameninţare la adresa întregii civilizaţii creştine şi, prin urmare, la adresa spiritualităţii şi istoriei noastre”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Redată de Ataturk umanității

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a analizat joi o cerere de transformare a fostei bazilici Hagia Sophia într-o moschee, măsură pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan o solicită cu riscul creării de tensiuni cu mai multe ţări.

Instanţa trebuie să-şi anunţe decizia în termen de 15 zile.

Operă arhitectonică majoră, construită în secolul al VI-lea de bizantini, Hagia Sophia este inclusă în Patrimoniu Mondial UNESCO, fiind totodată una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul.

Convertită în moschee după căderea Constantinopolului în 1453, Hagia Sophia a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici Turce, Mustafa Kemal, nerăbdător să „o ofere umanităţii

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA