Evenimentul Istoric > Articole online > Patriarhul Rusiei îi dă lui Erdogan peste mâna pe care a pus-o pe Hagia Sophia
Articole online

Patriarhul Rusiei îi dă lui Erdogan peste mâna pe care a pus-o pe Hagia Sophia

Biserica Ortodoxă Rusă a cerut luni autorităţilor turce să dea dovadă de „prudenţă”.

Într-un comunicat, patriarhul rus Kirill s-a declarat „profund preocupat” de o posibilă schimbare de statut a „unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creştine”, „deosebit de drag Bisericii Ruse”, moştenitoarea tradiţiilor bizantine.

Citește și A ajutat generalui Qasem Soleimani la stingerea unui conflict ruso-turc?

„Orice încercare de a umili sau de a călca în picioare moştenirea spirituală milenară a bisericii din Constantinopol este percepută de către poporul rus – în trecut ca şi azi – cu amărăciune şi indignare”, a avertizat patriarhul Moscovei.

„O ameninţare pentru Hagia Sophia este o ameninţare la adresa întregii civilizaţii creştine şi, prin urmare, la adresa spiritualităţii şi istoriei noastre”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Redată de Ataturk umanității

Cea mai înaltă instanţă administrativă din Turcia a analizat joi o cerere de transformare a fostei bazilici Hagia Sophia într-o moschee, măsură pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan o solicită cu riscul creării de tensiuni cu mai multe ţări.

Instanţa trebuie să-şi anunţe decizia în termen de 15 zile.

Operă arhitectonică majoră, construită în secolul al VI-lea de bizantini, Hagia Sophia este inclusă în Patrimoniu Mondial UNESCO, fiind totodată una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul.

Convertită în moschee după căderea Constantinopolului în 1453, Hagia Sophia a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici Turce, Mustafa Kemal, nerăbdător să „o ofere umanităţii

Registration

Aici iti poti reseta parola