Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Pățania unei soacre arțăgoase din Bucureștii anilor 1940
Articole online

Pățania unei soacre arțăgoase din Bucureștii anilor 1940

Într-o cerere scrisă mărunt pe două pagini și jumătate, reclamanta a istorisit cum a cunoscut inspectorul Niculae Anghel pe fata sa Clemansa într-o zi la piața Crîngași, cum i-a vorbit frumos și cu intenții poetice, cum până la urmă a venit acasă la mama soacră și a cerut mâna fetei, cum după aceea într-o altă zi, când conița Aura era bolnavă în pat, ginerele în perspectivă a venit cu un buchet de flori, spunând că pleacă de acolo cu fata direct la Starea civilă și cum, după aceea, s-a mutat cu viitoarea sa consoartă într-unul din apartamentele ocupate în imobilul comunal din str. Știrbey Vodă 47.

După un timp, Niculae Anghel nu s-ar mai fi înțeles cu fata din motive arătate în dosarul cauzei (dar nu și în rândurile de față…) și a izgonit-o nemaivrând să audă de căsătorie.

Dr. Leibovici Lerescu depune mărturie

Primind cererea doamnei Aura Dobrescu, actualmente Marinescu, cabinetul de instrucție la care s-a repartizat cercetarea a audiat o serie de martori începând cu dr. Leibovici Lerescu din bulevardul Mărășești 3, medic la Președinția Consiliului de Miniștri, care a depus în legătură cu o examinare mai veche ce făcuse fetei.

Au mai dat declarațiuni și alți martori din Primăria de Verde și din afară, care au arătat că d. Niculae Anghel s-a purtat foarte frumos cu Clemansa Dobrescu, chiar și fiica reclamantei declarând că logodnicul său o copleșea cu atențiuni.

Trecând peste o serie de acuzațiuni reciproce aruncate de ginere și soacră unul contra alteia, Parchetul a dat un rechizitoriu prin care îi trimite în judecată pe amândoi: pe d. Niculae Anghel pentru faptul că prin promisiuni de căsătorie a avut raporturi cu învinuita care la data comiterii faptului avea numai 14 ani și opt luni, iar pe soacră pentru că, mamă fiind, a înlesnit și aprobat concubinajul ilegal al fiicei sale cu inculpatul.

La dosar se află declarațiunile date de d. Niculae Anghel și de Clemansa Dobrescu care consimt să se căsătorească.

Intervențiunea Parchetului se explică prin faptul că fata avea etate mai mica de 16 ani la data când s-au petrecut faptele incriminate.

 

Sursa: Gazeta Municipală din 2 iunie 1946

Registration

Aici iti poti reseta parola