Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mască rituală veche de 1.800 de ani, descoperită în timpul construcției unei căi ferate din Japonia
Articole online

Mască rituală veche de 1.800 de ani, descoperită în timpul construcției unei căi ferate din Japonia

Mască rituală veche de 1.800 de ani, descoperită în timpul construcției unei căi ferate din Japonia

Masca este atât de grea încât este posibil ca ea să fi fost expusă doar în timpul ceremoniilor

Masca este atât de grea încât este posibil ca ea să fi fost expusă doar în timpul ceremoniilor

În timpul săpăturilor pregătitoare pentru extinderea liniei de cale ferată din Osaka, în Japonia, arheologii au dat peste o serie de obiecte din lemn bine conservate. Dintre acestea, cea mai remarcabilă este o mască veche de 1.800 de ani care a fost probabil folosită în ritualurile antice.

Potrivit Centrului pentru Patrimoniu Cultural din Osaka, masca este realizată din cedru și se aseamănă cu o față umană.

„Cred că masca reprezenta un „spirit”, despre care se credea că este un zeu în chip de om și care reprezenta autoritatea lui Okimi”, a precizat Kaoru Terasawa, director al Centrului de Cercetare.

Masca are o gaură mică în lateral, care ar fi putut fi folosită pentru a atașa o sfoară

După cum explică Heritage Daily, Okimi a condus cândva regatul Yamato, un grup de clanuri puternice din actuala prefectură Nara, care a domnit din secolul al III-lea până în secolul al VII-lea. Terasawa crede că ceremoniile lor i-au inspirat probabil pe liderii locali să folosească masca la ritualurile lor.

„Îmi imaginez că oamenii puternici care au fost influențați de ceremoniile Regatului Yamato au folosit masca la festivaluri”, a declarat Terasawa.

Se pare că măștile de acest fel au jucat un rol important în Japonia antică. După cum notează Heritage Daily, alte două măști similare din lemn din aceeași perioadă au mai fost descoperite anterior.

Masca nu este singurul obiect antic din lemn pe care arheologii l-au descoperit în timpul lucrărilor

Alături de masca rituală, arheologii au mai descoperit o găleată de apă din lemn și o sapă de grădinărit.

Alături de masca rituală, arheologii au mai descoperit o găleată de apă din lemn și o sapă de grădinărit

Fiecare dintre cele trei obiecte reprezintă o imagine fascinantă a perioadei Yayoi, care s-a întins între anii 300 î.Hr. și 300 d.Hr. Această perioadă extrem de importantă a istoriei japoneze a fost martora dezvoltării cultivării orezului în mediu umed, ceea ce a condus la o societate agrară.

Deși este posibil ca această tranziție de la o societate de vânători-culegători la o societate agricolă să fi făcut viața mai ușoară pentru mulți oameni, ea a introdus noi concepte de clase sociale și de dinamică a puterii. Muzeul Național din Kyoto relatează că oamenii se confruntau din ce în ce mai mult pentru proprietatea asupra apei și a pământului (după cum o demonstrează descoperirea unor cadavre din acea perioadă cu scuturi sau cu răni clare de luptă).

În timp ce vânătorii-culegători erau mai mult sau mai puțin egali, societățile agrare au pregătit terenul pentru diferite tipuri de categorii sociale. Au apărut mici căpetenii formate dintr-un conducător și familia sa, o clasă superioară și oameni săraci, care își respectau și venerau profund conducătorii. Adesea, notează muzeul, oamenii săraci se aruncau pe pământ atunci când membrii mai puternici ai societății treceau pe lângă ei.

Rolul pe care masca din lemn l-a avut în această nouă dinamică socială nu este clar, deși cercetătorii au emis ipoteza că aceasta era menită să reprezinte un zeu și eșaloanele superioare ale societății. Aceasta va fi expusă temporar la Muzeul Culturii Yayoi din Izumi, în prefectura Osaka.

Registration

Aici iti poti reseta parola