Evenimentul Istoric > Articole online > Pasiunea care l-a dus la închisoarea Văcărești pe masonul care a fondat Marea Lojă Naţională
Articole online

Pasiunea care l-a dus la închisoarea Văcărești pe masonul care a fondat Marea Lojă Naţională

A înfiinţat la Mangalia un mare centru masonic, Steaua Sudului. Maria şi Elena Moroiu, fiicele lui Constantin Moroiu, căci despre el vorbim, au intrat în 1883 în Loja Steaua Sudului din Mangalia, fiind primele femei din România iniţiate în masonerie. Fratele său George Moroiu a fost şi el un cunoscut Mason.

Filatelist de top

Nu se știe cine a fost sau când a apărut primul colecţionar în România, dar Constantin Moroiu a fost unul dintre ei. Primele semnale privind colecţionarea unor mărci poştale datează, dupa datele cunoscute până acum, din anul 1860.

Corespondenţele care s-au păstrat sunt o primă dovadă a înfiripării pasiunii sau măcar preocupării pentru timbre.

Notăm câteva nume sonore din această perioadă de pionierat a filateliei : Dimitrie C. Butculescu, Constantin Moroiu, Al.Cantacuzino, Ioan Otetelesanu, consemnează muzeulfilateteliei.ro.

Falsificator de mărci poștale

Cea mai impresionantă poveste a unui falsificator român este cea a lui Costică Moroiu. Într-un articol publicat pe stampmarket.blogspot.com și citat de Evenimentul zilei în 2010, sunt enumerate câteva dintre „vitejiile” filatelice ale căpitanului Moroiu.

În 1881 a creat mărci poştale fantomă. 

Pe scurt, el pretindea că în anul apariţiei primului timbru (1858), ar fi fost realizate şi patru timbre cu valori nominale de 15, 45, 90 si 135 de parale.

Ciudat e că, în acelaşi an, el înfiinţează Societatea Filatelică Română.

Anul 1883 îl prinde pe căpitan la Mangalia, unde fusese detaşat. Aici, îi vine ideea să scoată pe piaţă timbre false.

Numai că nu sunt copii ale niciunui timbru: sunt pur şi simplu invenţii ale lui Moroiu.

Moroiu scapă de lege

În 1889, procurorii descind la tipografia „Universul”, unde Moroiu a tipărit copii ale timbrelor poştale moldoveneşti.

Au fost descoperite mii de copii, iar apoi matriţe ale „Capului de Bour”. Moroiu e arestat şi dus la penitenciarul Văcăreşti. Încearcă să se sinucidă, dar nu reuşeşte.

E eliberat pentru lipsă de probe, după ce a argumentat că nu a vândut nici măcar un timbru fără a spune cumpărătorului că acelea sunt simple copii

Viața unui mason de prim rang

Constantin Moroiu (13 februarie 1837 – 27 aprilie 1918) se naşte în Bucureşti în secolul al XIX-lea.

A participat la Războiul ruso-român împotriva Imperiului Otoman.

A locuit în Bucureşti, Constanţa şi Mangalia (unde şi-a iniţiat fiicele în Masonerie). A fost unul dintre cei mai activi filatelişti din România.

Primul contact oficial cu Masoneria a avut loc pe 1 iunie 1859 (Loja Steaua Dunării din Bucureşti).

În iunie 1875 primeşte Gradul de Maestru Mason, iar pe 1 februarie 1877 părăseşte Loja Heliopolis din Bucureşti. O săptămână mai târziu Loja îi acceptă oficial plecarea.

Pe 11 octombrie 1878 reactivează Loja Steaua Dunării (sub jurisdicţia Marelui Orient Lusitan).

În perioada 1878-1880 este Maestru Venerabil al Lojii Seaua Dunării Nr. 125.

În 1880 primeşte Gradul 31, iar în luna mai a aceluiaşi an este ales Mare Sapient al Capitolului Steaua Dunării.

Pe 5 iulie 1882 devine Membru de Onoare al Lojii Fratellanza Universale din Pisa, Italia. Pe 22 noiembrie 1882 fondează Marele Capitol Royal Arch. Călătoreşte în Belgia şi Franţa unde stabileşte legături cu Supremele Consilii.

În 1883 devine Mare Maestru de Onoare al Supremului Mare Consiliu General de Misraim din Statele Unite ale Americii. În 1883 şi 1905 devine garant al Suveranului Sanctuar al Marii Britanii şi Irlandei în Suveranul Sanctuar din România.

Tot în 1883 şi 1905 este ales garant de amiciţie al Supremului Consiliu din Jurisdicţia de Nord a Statelor Unite ale Americii şi al Supremului Consiliu pentru Mexic în România. În 1883 devine garant de amiciţie al Marii Loji a Franţei şi Marelui Orient al Spaniei în România.

În acelaşi an primeşte şi titlul de Membru de Onoare al Lojii La Verita din Luca, Italia (sub jurisdicţia Supremului Consiliu al Italiei).

În 1886 se fondează Loja Constantin Moroiu din Cairo.

În ianuarie 1899 promulgă noua Constituţie Masonică, iar în 1904 participă la Congresul Masonic din Bruxelles, Belgia. În 1905 devine garant de amiciţie al Supremului Consiliu din Scoţia în România. În 1905 şi 1914 este ales garant de amiciţie al Marilor Loji din British Columbia (Canada), Peru şi Franţa în România.

În anul 1914, Constantin Moroiu este ales garant de amiciţie în România pentru: Marea Lojă a Franţei, Marea Lojă din Jawa, Marea Lojă din Venezuela, Marele Orient al Spaniei, Supremul Consiliu din Belgia şi Supremul Consiliu din Cuba.

Devine membru de Onoare în: Loja Egyptian Nr. 2 (Manchester, Marea Britanie), Loja Perseverenza (Masso, Italia), Loja Ciro Mentoli (Borgo, Italia) şi Il Leone di Caprera (Rio dell’Elba, Italia).

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola