Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Pasajele secrete din Anzii Antici ar fi fost folosite în ritualuri care implicau substanțe psihedelice
Articole online

Pasajele secrete din Anzii Antici ar fi fost folosite în ritualuri care implicau substanțe psihedelice

Pasajele secrete din Anzii Antici ar fi fost folosite în ritualuri care implicau substanțe psihedelice

Arheologii au dezvăluit un complex de pasaje și galerii ascunse în interiorul sistemului de temple antice Chavín de Huántar din Anzii peruani. Cercetătorii cred că rețeaua de camere și galerii a fost folosită în ritualuri religioase, posibil implicând droguri psihedelice.

Este pentru prima dată în aproximativ 3.000 de ani când au fost explorate aceste structuri ascunse specifice; unele dintre camerele întunecate și izolate ar fi putut fi folosite pentru privarea senzorială, în timp ce unele dintre galeriile mai mari par să fi fost folosite pentru venerarea idolilor, a declarat John Rick, arheolog la Universitatea Stanford, care conduce cercetarea.

„Acestea sunt pasaje căptușite cu piatră, coridoare, camere, celule și nișe, suficient de mari pentru a merge prin ele, acoperite cu grinzi de piatră”, a declarat el pentru Live Science într-un e-mail. „Galeriile au o diversitate de funcții din ceea ce putem spune, [dar] toate sunt legate de activitatea rituală”.

Rick a explicat că pasajele nou descoperite nu erau strict tuneluri, deoarece nu fuseseră săpate în pământ. În schimb, ele au fost construite în mod deliberat în interiorul masei uriașului complex de temple, pe măsură ce acesta a fost construit în etape între 1200 î.Hr. și 200 î.Hr.

Unele dintre camere par să fi fost inițial camere aproape de suprafață care au fost menținute accesibile pentru o perioadă de timp cu acoperișuri grele și pasaje de intrare extinse, a spus el. Pasajele au o lungime de până la 100 de metri, dar multe dintre ele sunt întortocheate, cu colțuri în unghi drept și mai multe niveluri.

Un total de 36 de galerii și pasaje asociate acestora au fost descoperite acum la Chavín de Huántar de-a lungul a 15 ani de săpături, dar această ultimă rețea a fost detectată doar cu câțiva ani în urmă și nu a fost explorată până în acest an, a spus Rick.

Arheologii cred că Chavín de Huántar a fost un centru religios pentru misteriosul popor Chavín, care a trăit în nordul și centrul a ceea ce este acum Peru între 3.200 și 2.200 de ani în urmă.

Complexul se află la aproximativ 430 de kilometri nord de Lima, într-o vale muntoasă la o înălțime de peste 3.000 de metri

Rick a declarat că ultimele pasaje din adâncul complexului au fost detectate pentru prima dată în 2019 și au fost explorate inițial cu o cameră telecomandată.

Restricțiile COVID-19 au împiedicat explorarea ulterioară până în luna mai a acestui an, când arheologii au putut intra în pasaje pentru prima dată de când acestea au fost aparent sigilate în urmă cu aproximativ 3.000 de ani, a spus el.

Pasajele duceau la o galerie principală care conținea două boluri rituale mari din piatră, unul dintre ele decorat cu capul și aripile simbolice ale unui condor, o pasăre de pradă andină mare. Ca urmare, galeria este cunoscută acum sub numele de Galeria Condorului.

„Am documentat acum galeria, dar mai avem multe de explorat”, a spus Rick. „Săpăturile majore vor începe anul viitor”.

El a adăugat că galeria era mai adâncă decât majoritatea celor găsite anterior și părea să fie mai veche.

„Galeria Condor prezintă multe linii de dovezi care indică o vechime de cel puțin 3.000 de ani de când a fost construită și, probabil, de când a fost sigilată în mod oficial. Se știu puține lucruri despre credințele din Chavín, dar pasajele și galeria nou descoperite par să fi avut un scop religios, la fel ca alte camere găsite în trecut la Chavín de Huántar. „Galeriile au o diversitate de funcții, din ceea ce putem spune”, a spus Rick.

Acestea includ mai multe camere mici care ar fi putut fi folosite pentru privarea senzorială sau pentru dezorientarea rituală vizuală, auditivă și tactilă, a spus el. Alte camere au fost folosite pentru cult sau pentru a depozita echipamente rituale, inclusiv celebrele trompete ornamentale sculptate, realizate din scoici uriașe, care au fost dezgropate la Chavín de Huántar în număr mare și care par să fi fost folosite în ceremoniile de acolo, a spus el.

Deși au fost descoperite câteva pasaje și galerii în situri religioase de vârstă similară din Anzi, acestea sunt de obicei mult mai mici și mai simple – „nimic în comparație cu profuzia găsită la Chavín”, a spus Rick.

„Cele mai asemănătoare pasaje din Lumea Nouă ar putea fi peșterile de sub piramidele din Teotihuacan, în centrul Mexicului, dar diferențele sunt încă evidente”, a spus Rick. „Chavín este efectiv unic în ceea ce privește numărul și natura galeriilor”.

Registration

Aici iti poti reseta parola