Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Partidul Popular European cere Ucrainei să adere la NATO: „Trebuie să corectăm greșelile trecutului!”
Articole online

Partidul Popular European cere Ucrainei să adere la NATO: „Trebuie să corectăm greșelile trecutului!”

NATO

Partidul Popular European cere Ucrainei să adere la NATO: „Trebuie să corectăm greșelile trecutului!”

Partidul Popular European a intrat marți în cea mai spinoasă dezbatere în curs de desfășurare în cadrul NATO: ce trebuie făcut cu privire la cererea Ucrainei de a adera la alianță, potrivit POLITICO

Grupul de centru-dreapta din Parlamentul European a adoptat o declarație prin care cere alianței militare să pună bazele pentru ca Kievul să adere la NATO – pe termen lung.

„Grupul PPE se așteaptă ca viitoarele summituri de la Vilnius și Washington să deschidă calea pentru a extinde o invitație Ucrainei de a adera la NATO și ca procesul de aderare să înceapă după ce războiul se va încheia și să fie finalizat cât mai curând posibil”, a precizat grupul în declarația publicată marți târziu.

Acest demers, a precizat grupul, „va consolida Alianța noastră și va fi un nou pas spre o pace durabilă în Europa”.

Relația politică a alianței cu Ucraina este, în prezent, una dintre cele mai sensibile – și care provoacă diviziuni – chestiuni cu care se confruntă NATO.

În timpul unui summit din 2008 de la București, NATO a făcut o promisiune vagă că Ucraina va adera în cele din urmă la alianță

Și, în timp ce aliații sunt de acord că Ucraina nu poate adera în acest moment, există diferențe de opinie cu privire la faptul dacă alianța ar trebui să facă promisiunea de aderare în cele din urmă mai concretă și cum ar trebui să arate relația NATO cu Kievul în această etapă.

Ucraina a solicitat în septembrie o „aderare accelerată” pentru a adera la NATO. Și, în timp ce liderii alianței se pregătesc să se întâlnească în Lituania în iulie, există presiuni din partea Kievului pentru ca aliații să facă un gest concret și public la summit, care să arate că Ucraina se apropie de aderare.

„NATO ar trebui să ia o decizie politică de a prezenta un calendar pentru aderarea Ucrainei, fie la summitul de la Vilnius, fie până la sfârșitul anului 2023”, a scris luna trecută ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba într-un eseu publicat în Foreign Affairs, într-un efort nu foarte voalat de a convinge establishmentul occidental să își depășească ezitarea.

Până acum, Washingtonul și unele capitale vest-europene au preferat în mare măsură să evite discuția despre aderare și să se concentreze în mare măsură pe asistența practică pentru forțele armate ucrainene. Cu toate acestea, unii aliați din estul NATO doresc ca Ucraina să primească un semnal semnificativ la Vilnius și să construiască legături instituționale mai strânse între alianță și Kiev.

„Am dori să arătăm o voință politică puternică”, a declarat eurodeputatul Andrzej Halicki, șeful delegației poloneze a PPE, într-un interviu recent pentru POLITICO.

Întrebat de ce este semnificativă declarația PPE, el a răspuns: „Cel mai mare grup are o influență asupra celorlalți. Dacă noi suntem puternici și determinați”, atunci ceilalți vor urma exemplul PPE.

Președintele grupului PPE, Manfred Weber, a declarat marți, într-o declarație, că alianța trebuie să se pregătească pentru o „perspectivă de aderare” de îndată ce războiul se va încheia.

„Nu ne putem imagina Ucraina în afara arhitecturii de securitate a Europei după război”, a declarat Weber, adăugând că „la summiturile NATO de la Vilnius din iulie și de la Washington de anul viitor, trebuie să corectăm greșelile trecutului”.

Oficialii spun că, deși nu există încă o unanimitate în cadrul NATO cu privire la mesajul precis care va fi transmis la summitul de la Vilnius, dezbaterea evoluează.

Registration

Aici iti poti reseta parola