Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > NATO: Aliații Ucrainei au trimis 1.550 de vehicule de luptă și peste 230 de tancuri
Articole online

NATO: Aliații Ucrainei au trimis 1.550 de vehicule de luptă și peste 230 de tancuri

război

NATO: Aliații Ucrainei au trimis 1.550 de vehicule de luptă și peste 230 de tancuri

Aliații NATO și țările partenere au livrat mai mult de 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei în timpul invaziei și războiului Rusiei, a declarat joi șeful alianței militare, oferind Kievului o încurajare în momentul în care se gândește să lanseze o contraofensivă.

Pe lângă cele peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri și alte echipamente, aliații Ucrainei au trimis „cantități mari de muniție” și, de asemenea, au antrenat și echipat peste nouă noi brigăzi ucrainene, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AP.

Se estimează că peste 30.000 de soldați vor face parte din noile brigăzi. Unele țări partenere NATO, precum Suedia și Australia, au furnizat, de asemenea, vehicule blindate.

„Acest lucru va pune Ucraina într-o poziție puternică pentru a continua să recucerească teritoriul ocupat”, a declarat Stoltenberg reporterilor la Bruxelles.

Comentariile sale au fost făcute la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că el și liderul chinez Xi Jinping au avut o convorbire telefonică „lungă și semnificativă”, în primul lor contact cunoscut de la invazia pe scară largă a Rusiei de acum mai bine de un an.

Deși Zelenski s-a declarat încurajat de convorbirea de miercuri, iar oficialii occidentali au salutat demersul lui Xi, acesta nu pare să îmbunătățească perspectivele de pace.

Rusia și Ucraina sunt foarte departe în ceea ce privește condițiile de pace, iar Beijingul – în timp ce caută să se poziționeze ca o putere diplomatică globală – a refuzat să critice invazia Moscovei.

Guvernul chinez vede Rusia ca pe un aliat diplomatic pentru a se opune influenței SUA în afacerile globale, iar Xi a vizitat Moscova luna trecută

Stoltenberg a declarat că cei 31 de aliați NATO s-au angajat să consolideze armata ucraineană, adăugând că preluarea înapoi a terenurilor ocupate de forțele Kremlinului ar oferi Kievului o poziție de negociere mai puternică în cazul în care vor avea loc discuții de pace.

Oficialii ucraineni au declarat că deschiderea Chinei a fost încurajatoare. Premierul Denys Shmyhal a descris joi convorbirea dintre Xi și Zelenski ca fiind „foarte productivă”.

„Sunt convins că este un început bun pentru relațiile noastre în viitor,″ a declarat Shmyhal după ce l-a vizitat pe Papa Francisc la Vatican.

Întrebat dacă apelul ar putea ajuta la încetarea luptelor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor:

„Suntem gata să salutăm orice ar putea duce la încetarea conflictului din Ucraina și la atingerea tuturor obiectivelor stabilite de Rusia”.

Peskov a declarat că discuția dintre cei doi a fost „treaba suverană a acestor țări și problema dialogului lor bilateral”.

Cu pozițiile de pe câmpul de luptă din Ucraina în mare parte statice în ceea ce a devenit un război de uzură, forțele rusești au continuat să bombardeze zonele ucrainene.

Cel puțin șapte civili au fost uciși și 33 au fost răniți între miercuri și joi, a declarat joi biroul prezidențial ucrainean.

Registration

Aici iti poti reseta parola