Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Partidul Național-Țărănesc și manifestul secret pentru a scoate țara din război
Articole online

Partidul Național-Țărănesc și manifestul secret pentru a scoate țara din război

Partidul Național Țărănesc

Partidul Național-Țărănesc și manifestul secret pentru a scoate țara din război

Printr-o postare pe pagina personală de Facebook, distinsul istoric Alesandru Duțu expune situația dificilă în care se afla țara noastră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și încercările partidelor politice de a scoate țara din conflict. Redăm mai jos notele istoricului militar.

Într-un manifest editat şi difuzat (în cursul lunii ianuarie 1943), Partidul Naţional-Ţărănesc aprecia astfel situaţia României în plan internaţional:

,,Situaţia externă este stăpânită de evenimentele militare de pe frontul răsăritean. Pentru toată lumea este evident că Axa pierde războiul. Întocmai ca în războiul trecut se pare că şi de astădată anul al IV-lea de război va fi anul fatal al istovirii şi prăbuşirii Germaniei.
Pentru România însă se pune problema soartei care o aşteaptă în cazul înfrângerii Axei de care printr-o cumplită rătăcire şi-a legat destinul cu atâta neprevedere.
Cu o reacţiune a armatelor germane, sub forma unei contraofensive, la primăvară, nu poate decât să amâne fără să înlăture actualitatea acestei probleme.
Pentru fiecare conştiinţă românească e învederat că România are datoria nu numai de a-şi retrage cât mai repede oştirea din Rusia, dar şi de a reface şi reînarma o nouă oştire în vederea unei agresiuni ungureşti şi de a căuta calea păcii.
România trebuie să găsească în timpul cel mai scurt drumul ce duce la o înţelegere cu aliaţii, spre a abate de la ea o soartă pe care nu a meritat-o…
Lozinca noastră trebuie să fie:
1. Nici un soldat român, nici o unitate militară românească să nu mai fie trimisă peste Nistru, dimpotrivă, toate trupele noastre să fie readuse şi să nu servească altă cauză decât aceea a apărării teritoriului naţional pe pământul României.
2. Cerem refacerea armamentului nostru pierdut în luptele din Rusia pentru scopuri străine. După dreptate, Germania ar fi datoare să înlocuiască acest armament.
3. Cerem fortificarea hotarelor noastre, atât spre Rusia cât şi spre Ungaria şi Bulgaria.
4. Cerem să se caute drumul unei înţelegeri cu puterile aliate pentru a asigura bunăvoinţa lor faţă de viitoarea conferinţă a păcii în vederea refacerii integrităţii noastre teritoriale, cuprinzând atât Basarabia şi Bucovina cât şi Transilvania răpită prin arbitrajul de la Viena.
Ţara se găseşte într-o gravă ameninţare şi primejdie. Ea nu va putea să fie salvată decât dacă îşi va relua libertatea de acţiune şi dacă se va pune în mişcare pentru aceste lozinci mântuitoare.
Se apropie timpul marilor hotărâri inspirate de patriotism, curaj şi spirit de sacrificiu”.

Pe alte fronturi:
• La Stalingrad, feldmareșalul Friedrich Paulus, comandantul Armatei 6 germane, este luat prizonier de militari sovietici (în Cartierul său general din subsolul ,,Univermag-ului”, împreună cu generalul Arthur Schmidt, şeful de stat major) şi dus la Cartierul general al Armatei 64, unde predarea este filmată.
• Când află, Hitler face o criză de nervi şi exclamă: ,,Ce laşitate!”.
• În Tunisia, trupe ale Diviziei 1 blindate americană contraatacă în strâmtoarea Kasserine, dar înregistrează mari pierderi umane şi materiale (împreună cu Divizia 34 infanterie).

Registration

Aici iti poti reseta parola