Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Părinții adoptivi i-au pus poliția pe urme ca să-i potolească pasiunea pentru termometre
Articole online

Părinții adoptivi i-au pus poliția pe urme ca să-i potolească pasiunea pentru termometre

Gabriel Daniel Fahrenheit, unul dintre fondatorii termometriei, s-a născut la 24 mai 1686, la Danzig, azi Gdańsk în Polonia.

Fahrenheitii erau o familie de comercianți germani care locuise în mai multe orașe hanseatice.

A fost ucenic, timp de patru ani, la un negustor care l-a învăţat contabilitatea şi care, apoi, l-a dus la Amsterdam, unde s-a orientat spre fizică şi a devenit fabricant de instrumente şi sufleur de sticlă, câştigându-şi existenţa prin vânzarea instrumentelor făcute manual.

Acolo a aflat despre termometre.

Termometrul florentin fusese inventat în Italia cu vreo şaizeci de ani înainte.

Apărut ca obiect comercial în Amsterdam, a aprins fantezia tânărului Fahrenheit.

A renunţat la ucenicie şi a început să se preocupe de fabricarea termometrului.

Dat de părinții adoptivi pe mâna poliției

Când părinţii adoptivi au aflat, au aranjat ca Fahrenheit, în vârstă de 20 de ani, să fie arestat şi expediat la Compania Indiilor de Est.

Aşa că a trebuit să se ferească de poliţia olandeză până când a devenit adult legal la vârsta de 24 de ani.

La început a fost pur şi simplu fugar, dar a călătorit mult prin Danemarca, Germania, Olanda, Suedia, Polonia.

A studiat şi a învăţat. Şi-a petrecut o perioadă considerabilă de timp în Anglia, unde a devenit membru al Societăţii Regale.

Timp de şapte ani, Fahrenheit a lucrat la realizarea unui termometru alcoolic bazat pe trei puncte.

Cel mai jos punct ales de el a fost punctul de îngheţ al unui anumit amestec de sare, apă şi gheaţă, respectiv 32 de grade Fahrenheit şi cel mai sus, reprezentat de temperatura corpului uman, respectiv 96 de grade Fahrenheit.

Scala termometrică folosită şi astăzi este cunoscută sub denumirea de „scala Fahrenheit”.

A fost primul utilizator al mercurului ca lichid termometric şi a fabricat primele termometre de dimensiuni reduse cu posibilitatea de măsurare a temperaturii umane şi atmosferice până la 96 de grade.

Până în 1714, Fahrenheit a finalizat primele două termometre şi a introdus utilizarea becurilor cilindrice în locul celor sferice.

Tehnica sa detaliată de fabricare a termometrelor nu a fost dezvăluită timp de aproape 18 ani, deoarece era un secret comercial.

A inventat o formă îmbunătăţită de hidrometru, al cărui plan, împreună cu descrierea acestuia şi cu o serie de observaţii, a fost publicat în Philosophical Transactions (1724).

Printre celelalte instrumente pe care le-a creat a fost şi un „termobarometru” pentru estimarea presiunii barometrice (presiunea atmosferei) prin determinarea punctului de fierbere al apei, potrivit www-notablebiographies-com, citat de Agerpres.

Fizicianul Gabriel Daniel Fahrenheit a murit în Olanda, la 16 septembrie 1736.

Registration

Aici iti poti reseta parola