Acest oraș are o dublă importanță pentru Suedia. Cea mai veche și cea mai renumită universitate din Suedia este acolo (Uppsala are o reputație echivalentă cu Universitatea Oxford sau Universitatea Cambridge), iar orașul este și sediul Bisericii Luterane a Suediei (arhiepiscopul de Uppsala este reprezentantul protestanților din Suedia).
Anders Celsius s-a născut într-o familie de oameni dedicați științei. Tatăl său a fost profesor de astronomie, unul dintre bunici a fost matematician, iar celălalt era astronom.
Profesor de astronomie
Anders a studiat la Universitatea Uppsala, apoi a devenit profesor de astronomie acolo.
Celsius a fost de profesie astronom, deși a rămas în mentalul colectiv pentru scala sa a temperaturilor.
Anders Celsius s-a ocupat în egală măsură de geodezie și fizică. A studiat aurorele boreale și a explicat acest fenomen pentru prima dată prin magnetismul terestru.
Expediția
În anul 1737 participă la o expediție în Laponia la Torneo condusă de Pierre Louis Maupertuis, Alexis Claude Clairaut și Pierre-Charles Lemonnier pentru a determina lungimea unui grad de meridian.
Expediția a confirmat ideea lui Isaac Newton că Pământul nu este perfect sferic, ci este aplatizat la poli.
În anul 1742 publică rezultatele cercetărilor efectuate pentru calibrarea unui termometru din sticlă cu mercur.
…și viceversa
Pentru acest scop alege ca puncte de reper temperatura de fierbere a apei, pe care o numește „0 grade”, și cea de topire a gheții, pe care o numește „100 de grade”.
Pentru a măsura, a realizat o scală precisă a temperaturii, care este folosită și azi.
Totuși, ce este interesant, este faptul că Anders Celsius a setat valoarea de 100 de grade drept punctul de îngheț pentru apă și de 0 grade, pe cel al fierberii, opus față de ceea ce știm azi, scrie history.info.
După numai un an, un alt suedez, faimosul Carl Linnaeus, a inversat scala și pus 0 grade pentru temperatura de îngheț a apei și 100 grade pentru cea de fierbere.
Linnaeus este cunoscut și pentru faptul că a introdus sistemul de denumiri latine pentru plante, care a rămas în uz până astăzi.
Numele lui Celsius a fost atribuit în 1948 gradului centigrad de temperatură, care astfel și-a schimbat denumirea în grad Celsius (°C).
Celsius a murit, la nici 43 de ani, de tuberculoză, în Uppsala.