Evenimentul Istoric > Articole online > Aralsk-7: Baza secretă unde sovieticii testau Ciuma
Articole online

Aralsk-7: Baza secretă unde sovieticii testau Ciuma

Insula Vozrojdenia se află situată în Marea Aral, între Uzbekistan şi Kazahstan. Aici este locul unde Uniunea Sovietică îşi testa armele biologice, de la antrax la tifos şi până la noi  tipuri de variolă sau ciumă bubonică.

Insula a fost închisă oficial în 1991, iar întreg personalul a fost evacuat în interval de numai câteva săptămâni. Evacuarea a fost făcută într-o grabă atât de mare încât multe echipamente au rămas părăsite pe insulă. Acum, oraşul unde locuiau familiile cercetătorilor a ajuns un oraş fantomă.

Astăzi, insula, care aparţine teritorial de Uzbekistan, poate fi vizitată. Uzbekistanul a început să-şi deschidă fostele locuri secrete pentru turişti, după moartea preşedintelui Islam Karimov în 2016, notează publicaţia Ozy. „Vozrojdenia nu este încă o destinaţie turistică oficială, dar ar putea fi”, spune Iusup Kamalov, un om de ştiinţă uzbek şi preşedinte al Uniunii pentru Apărare a Mării Aral şi a Amu Daria.

Când sovieticii au decis să transforme insula într-un poligon pentru armele biologice, Vozrojdenia avea foarte puţină vegetaţie din cauza climei sale deşertice. Vara, temperatura poate atinge 60 de grade Celsius.

„Aici a fost un oraş militar, construit în 1954 pentru a adăposti o 1500 de persoane – cercetători, personal de securitate şi familiile lor”, scria ziaristul Nick Middleton într-un reportaj din 2005, după o vizită pe insulă cu ajutorul unor călăuze din Kazahstan. Aralsk-7 cuprindea o şcoală, restaurante, o bază militară, un laborator, un aeroport şi un port. Pentru distracţia locuitorilor, fuseseră construie inclusiv un disco-bar şi un cinematograf. Mâncarea era adusă direct de la Moscova.

„Era o bază secretă, cunoscută în cercurile autorizate ca Aralsk-7 şi care nu figura pe nici o hartă. Aceasta, deoarece Uniunea Sovietică folosea insula pentru a testa arme biologice în spaţiu deschis.”

Middleton a purtat în acea documentare costum special de protecţie şi mască. În afara ciumei, antraxului şi variolei, pe Vozrojdenia se mai testau boli cu nume exotice: febra-Q, tularemia, botulinum, encefalita ecvină venezueleană… „Unele fuseseră modificate genetic pentru a le face rezistente la medicaţia actuală”, spune Middleton.

Înainte de a fi transformată în Aralsk-7, Vozrojdenia găzduia, în ciuda climei sale un sat de pescar adăpostit într-o lagună cu ape de culoarea turcoazei.

Sovieticii au ales insula cu mare grijă. Încă din anii 1920, Armata Roşie căuta un loc îndepărtat pentru periculoasele teste cu arme biologice. Îşi doreau o insulă situată la cel puţin 10 kilometri de orice ţărm al Rusiei.

Primii savanţi sovietici au fost instalaţi pe Vozrojdenia în 1948, imediat. chiar la începutul Războiului Rece.

Potrivit unui documentar realizat de BBC, Aralsk-7 era doar o parte a programului sovietic de cercetare şi dezvoltare a armelor biologice, în care lucrau 50.000 de persoane în 52 de unităţi de producţie răspândite în tot imperiul.

CIA a fost alertată de ceea ce se petrecea pe insula Vozrojdenia abia în anii 1960.

Registration

Aici iti poti reseta parola