Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Părintele sondajelor a prognozat victoria lui Franklin D. Roosevelt
Articole online

Părintele sondajelor a prognozat victoria lui Franklin D. Roosevelt

Sociologul George Horace Gallup, iniţiator al sondajelor de opinie s-a născut la 18 septembrie 1901, în oraşul Jefferson, statul Iowa.

Fiul lui Nettie Quella (Davenport) și al lui George Henry Gallup, un fermier care producea lapte, în adolescență, George Jr., cunoscut atunci ca „Ted”, livra lapte și își folosea salariul pentru a edita un ziar la liceu, unde a jucat și fotbal.

A urmat studii de psihologie şi jurnalistică la Universitatea din Iowa City.

La 17 ani, Gallup a fost autorul mai multor studii de psihologie influenţate de Gustave Le Bon (Psihologia maselor).

Între 1929-1931, a fost şef al catedrei de jurnalistică la Universitatea Drake, apoi profesor de jurnalistică la Universitatea Northwestern şi director al departamentului cercetare în cadrul agenţiei de publicitate new-yorkeze Young and Rubicam (1932-1947).

Aici, a luat contact mai îndeaproape cu munca editorială.

Între 1935-1937, a fost profesor de jurnalistică la Universitatea Columbia, iar între 1934-1935 – preşedinte al Consiliului de investigare a pieţei.

George Horace Gallup crease şi aplicase deja peste 50 de sisteme până în 1935, când a pus bazele Institutului pentru Opinia Publică de la Princetown (statul New Jersey), devenit un institut recunoscut pe plan mondial.

Aşa-numitele Gallup Polls încearcă, pe baza unor întrebări atent formulate, adresate unor eşantioane selecţionate ale populaţiei, să stabilească punctul de vedere al opiniei publice în diverse probleme.

În 1936, Gallup a fondat Institutul Britanic pentru Sondarea Opiniei Publice, urmat la scurt timp de instituţii similare şi în alte ţări.

Începând cu anul 1947, George Gallup a fost preşedinte al Institutului Internaţional pentru Sondarea Opiniei Publice.

În 1939, a pus bazele „Institutului pentru Sondarea Audienţei” având ca obiect de studiu audienţa emisiunilor de radio, ca şi popularitatea starurilor şi impactul noutăţilor editoriale.

Institutul are filiale în mai multe ţări.

În 1936, Institutul Gallup a repurtat primul său succes de răsunet, prevăzând (în dezacord cu alte institute) victoria lui Franklin D. Roosevelt în alegerile prezidenţiale din SUA.

În 1948, institutul a prognozat în mod greşit alegerea lui Thomas Dewey, această eroare determinându-l să nu mai realizeze pe viitor sondaje cu prea multă vreme înaintea alegerilor şi, de asemenea, să nu ignore voturile indecişilor.

 În 1952, Institutul Gallup a prognozat corect alegerea lui Eisenhower.

Gallup International

George H. Gallup este fondatorul Gallup International, un grup de 36 de instituţii independente de sondare a pieţei şi a opiniei publice, majoritatea din ţările occidentale.

Printre lucrările sale, se remarcă: The Pulse of Democracy (1939), A New Technique for Measuring Reader Interest (1944), Guide to Public Opinion Polls (1948), The Sophisticated Poll Watcher’s Guide (1972, 1976).

A fost totodată editorul publicaţiei Gallup Political Almanach.

A fost preşedinte al National Municipal League (1952-1956) şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi.

A rămas legat până la moarte de întreprinderea sa. Ultimii ani şi i-a petrecut mai mult la reşedinţa de vară din Elveţia, pe lacul Thun.

A murit la 27 iulie 1984.

Registration

Aici iti poti reseta parola