Evenimentul Istoric > Articole online > Omul care a inventat sondajul de opinie, instrument care îl supără acum pe candidatul USR Dan Barna
Articole online

Omul care a inventat sondajul de opinie, instrument care îl supără acum pe candidatul USR Dan Barna

Sir Francis Galton este cel care a inventat sondajul de opinie, instrument care astăzi îi dă mari bătăi de cap lui Dan Barna. El a fost un eminent om de știință din secolul al XIX-lea, un polimat a cărui viață și carieră au cuprins întreaga domnie a reginei Victoria. El a fost văr cu Charles Darwin și a adus contribuții semnificative în meteorologie, psihologie, genetică, criminalistică și metode statistice. 
Multe dintre descoperirile sale au constituit baza metodelor experimentale moderne și sunt încă utilizate în știință și medicină astăzi. Cu toate acestea, el este amintit în principal pentru introducerea termenului de „eugenie” și pentru susținerea sa entuziastă de reproducere selectivă în populații umane, deși această lucrare a fost mult timp discreditată.
Galton a produs peste 340 de lucrări și cărți. El a creat, de asemenea, conceptul statistic de corelație  și a promovat pe scară largă regresia către medie. El a fost primul care a aplicat metode statistice pentru studia diferențele umane și inteligența ereditară și a introdus utilizarea chestionarelor și a sondajului  pentru colectarea de date de la comunitățile umane, de care avea nevoie pentru lucrările genealogice și biografice și pentru studiile sale antropometrice.
În 1877 a introdus conceptul de medie condiționată , adică speranța matematică a variabilei aleatoare Y, atunci când variabilei aletoare 'X i se dă o valoare determinată. De asemenea, a descoperit fenomene interesante: a calculat la un pictor numărul de aplicări de penel pe un protret, numărul împletiturilor unei perechi de ciorapi, numărul suplimentar de ani de viață de care se bucură membri unei familii etc. A introdus dactiloscopia la Scotland Yard, a înființat Eugenic Society, care a pledat pentru creșterea rasei umane pe principii raționale.
Unii contemporani l-au caracterizat drept excentric, iar alții au considerat că opera sa este serioasă și prezintă un înalt nivel de importanță.
Sir Francis Galton s-a născut pe 16 februarie 1822 la Birmingham și a murit pe 17 ianuarie 1912 la Surrey.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola