Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Părintele Sancțiunii Pragmatice și al Mariei Tereza
Articole online

Părintele Sancțiunii Pragmatice și al Mariei Tereza

A murit la Viena la 20 octombrie 1740 lăsând fiicei sale Maria Tereza o moştenire complexă: un stat slăbit, finanţe de stat minime şi o armată care avea nevoie disperată de reformă.

Cele mai faimoase dintre acestea sunt Prager Strasse şi Brünner Strasse, care duc de la Viena către ţinuturile Boemiei, şi Triester Strasse, care leagă capitala de Trieste, în Marea Adriatică superioară, un prosper port liber.

Drumul de trecere montană din Alpii de Est construit ca parte a acestui traseu a fost o faptă magistrală de inginerie pentru timpul său, marcat astăzi într-un monument al împăratului Carol din pasul Semmering.

Ultimul deceniu al domniei lui Carol a arătat semne de oboseală şi stagnare. S-au acumulat eşecuri de politică externă şi militare.

În 1735, teritoriile din sudul Italiei, Napoli şi Sicilia s-au pierdut, deşi această pierdere a fost compensată prin achiziţionarea unor teritorii mai mici în nordul Italiei şi asigurarea Marelui Ducat al Toscanei pentru ginerele lui Carol, Franz Stephan.

După dezastrul războiului turc din 1737-1739, cea mai mare parte a teritoriului din nordul Balcanilor, inclusiv Belgradul, câştigat în 1718, a fost cedat Imperiului Otoman. Numai Banatul a fost încorporat permanent în monarhie.

 

Sursa: Agerpres

 

 

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola