Evenimentul Istoric > Articole online > Papa Francisc se ia de piept cu bârfele de la Vatican. Conflictul dintre progresiști și tradiționaliști
Articole online

Papa Francisc se ia de piept cu bârfele de la Vatican. Conflictul dintre progresiști și tradiționaliști

„Ar fi benefic pentru noi să nu mai trăim în conflict şi să simţim încă o dată că suntem împreună în această călătorie în vremuri de criză”, a declarat suveranul pontif în vârstă de 84 de ani.

„Primul rău la care ne duce conflictul, şi pe care trebuie să încercăm să-l evităm, este bârfa. Să luăm aminte deci! Să vorbesc despre bârfe nu este o obsesie de-a mea”, a avertizat papa Francisc.

Biserica nu ar trebui „văzută în termenii unui conflict – dreapta versus stânga, progresist versus traditionalist” sau cu „câştigători şi învinşi”, a subliniat acesta.

În schimb, suveranul pontif a făcut un apel la membrii Curiei să accepte „noutatea născută din criză şi permisă de Sfântul Spirit” şi să contribuie la eforturile de reformare care sunt în curs.

Francisc a fost ales în 2013 cu un implicit mandat de reformă, după ani în care Biserica Catolică a fost zdruncinată de scandaluri financiare şi de abuzuri sexuale în rândul clericilor.

Astfel de scandaluri au continuat şi sub pontificatul său, caracterizat totodată şi prin tensiuni semnificative între Francisc şi criticii săi conservatori.

Papa a comparat Biserica cu o piesă din ceramică „ciobită, spartă şi crăpată”, dar a avertizat asupra judecăţilor „pripite pe baza crizelor provocate de scandaluri trecute şi prezente”.

Suveranul pontif a deplâns, potrivit Agerpres, felul în care „problemele apar imediat în presă. Aşa s-a întâmplat dintotdeauna, pe când semnele de speranţă ajung la ştiri mult mai târziu, asta dacă ajung vreodată”.

Registration

Aici iti poti reseta parola