Pandemia care a ucis milioane de oameni
Cu toate acestea, izbucnirea ciumei bubonice a dus și la unele schimbări pozitive ale sănătății populației. Dacă în prezent tratamentul aplicat unei astfel de boli se rezumă la antibiotice, la acea dată oamenii nu aveau această posibilitate.
Estimărilor unor oameni de știință din Statele Unite susțin că până la 200 de milioane de oameni au fost uciși de ciuma bubonică din secolul al XIV-lea și că 72% dintre cei infectați au murit din cauza lipsei tratamentului.
Sharon DeWitte, antropolog al Universității din Carolina de Sud a efectuat un studiu asupra rămășițelor victimelor ciumei pentru a înțelege consecințele unei asemenea pandemii. Ea a raportat că Moartea Neagră a reprezentat „începutul sau cel puțin accelerarea unei uriașe schimbări economice și sociale în Europa”.
Sistemul feudal fusese devastat, de la cel mai înalt la cel mai scăzut nivel al societății, iar lipsa oamenilor a dus la o cerere mai mare și la un tratament mai bun oferit acestora. Muncitorii au început să-și construiască propria viață, reușind să fie hrăniți mult mai bine ca înainte.
DeWitte a sugerat și că Moartea Neagră, ucigând milioane de persoane, a pregătit generațiile viitoare pentru focarele ulterioare. Cercetările ei sugerează că generațiile de după această pandemie au avut tendința de a trăi mai mult, beneficiind de sisteme imunitare mai puternice, diete mai bune și multe alte schimbări datorate strămoșilor care au reușit să supraviețuiască în fața pandemiei.
Beneficii aduse de Moartea Neagră
Mai mult, oamenii obișnuiți care lucrau începuseră să își cunoască valoarea. Au fost din ce în ce mai capabili să călătorească, să descopere mai multe țări și să-și asigure salarii mai mari. Acest lucru a dus la nașterea muncitorilor care dețineau o porțiune semnificativă din pământuri.
Acesta a fost un grup mic, dar incredibil de semnificativ, care a indicat o schimbare crucială a vieții oamenilor și o condiție mai bună pentru oamenii obișnuiți. Fără pandemia aceasta, oricât de devastatoare ar fi fost, este greu de spus când ar fi putut avea loc schimbările menționate.