Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Marele păcat al românilor, moștenit de la Imperiul Roman?
Articole online

Marele păcat al românilor, moștenit de la Imperiul Roman?

Păcatul moștenit de la Imperiul Roman

Acest greu păcat pare moștenit de români de Imperiul Roman. Oamenii de știință dela Institutul de Științe Matematice și Calculatoare (ICMC-USP) de la Universitatea din São Paulo au stabilit că peste 75% dintre cei 69 de conducături ai Imperiul Roman au avut morți violente. E drept, o parte dintre ei au căzut pe cîmpul de luptă, restul, însă, au fost asasinați de conspiratorii care doreau să-i înlăture din tron. Cu alte cuvinte între anul 63 înainte de Hristos și 295 după Hristos, doar un împărat din patru a murit din cauze naturale (boală sau bătrânețe).

Blestemul cifrei 13

Analizând decesele cu ajutorul statisticii, cercetătorii au descoperit că un împărat risca să piară de moarte violentă la scurt timp după ce urca pe tron și că amenințarea scădea apoi treptat timp de 13 ani, pentru a crește apoi brusc.
„Când am analizat timpul pe care-l petrecea la conducere al fiecărui împărat, am constatat că riscul era mare atunci când prelua tronul”, a declarat pentru Agência FAPESP cercetătorul Francisco Rodrigues, profesor la ICMC-USP și principalul autor al acestui studiu.
„Acest lucru ar putea avea ceva de-a face cu dificultățile și cerințele poziției pe care o ocupa, dar și cu lipsa de expertiză politică a noului împărat.
Riscul scade apoi sistematic până când împăratul atinge 13 ani de domnie. În acel moment, crește din nou brusc.
Am avut în vedere mai multe explicații posibile pentru acest moment de cotitură. Se poate ca după ciclul de 13 ani, rivalii împăratului să fi concluzionat că este puțin probabil să mai ajungă să urce pe tron ​​după moartea naturală a acestuia. Vechii săi dușmani se regrupează sau noi rivali ies în prim plan. Este posibil să apară o criză din cauza tuturor acestor factori combinați. ”

Ferește-te de idele lui Marte!

Cel mai cunoscut caz este, fără îndoială, asasinarea lui Iulius Cezar, care a dictat politica Romei între anii 46 și 44 înainte de Hristos fără a se declara împărat. Caesar a murit la vârsta de 55 de ani, după ce a fost înjunghiat de 23 de ori de 40 de conspiratori.
Sunt și împărați cunoscuți care au atins, însă, o vârstă înaintată pentru acele vremuri. Augustus (fiul adoptiv al lui Cezar) la 75 de ani din cauze naturale, iar Marcus Aurelius s-a stins la 55 de ani din cauza unei hemoragii, scrie Daily Mail.

Registration

Aici iti poti reseta parola