Evenimentul Istoric > Articole online > Orice fermier care se respecta ofera culturilor sale cea mai buna protectie
Articole online

Orice fermier care se respecta ofera culturilor sale cea mai buna protectie

Orice fermier, cu mai multă sau puțină experiență, face tot ce îi stă în puteri pentru a avea parte de culture bogate și sănătoase, care să-i ofere satisfacția că nu a muncit degeaba. Sunt multe metodele prin care poți să reușești acest lucru, iar printre ele se află și mulcirea.

Ce este mulcirea ?

Unul dintre procesele esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a plantelor este și mulcirea, un proces foarte simplu, și care în mod concret se referă la acoperirea pământului cu mai multe materiale de origine vegetală, care îl protedejează. Scopul mulcirii se referă la menținerea unei umidități bune în sol, iar buruienile, coșmarul oricărui cultivator de legume nu au mediul propice să se dezvolte.

Procesul de mulcire mai poate fi efectuat și altfel, mult mai simplu, folosind o folie special creată în acest sens. Ca efecte, nu există diferențe între cele două, iar singura deosebire se referă la faptul că mulciul vegetal mai aduce solului un plus de substanțe nutritive.

Mulci organic sau anorganic?

Există două tipuri de mulci, cel organic și, evident, anorganic. După cum aminteam ceva mai sus, mulciul organic este cel în alcătuirea căruia există mai multe resturi vegetale, precum frunze, iarbă, fân, rumeguș. În schimb, mulciul anorganic este cel unde nu avem parte de acele resturi care pot hrăni solul, iar în această categorie avem pietriș, folie de mulcire, spanbond și multele altele. Analizează bine avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele, și alege metoda care să se potrivească perfect cerințelor tale. Doar se știe că orice fermier care se respecta ofera culturilor sale cea mai buna protectie.

Mulciul organic hrănește plantele

Mulți fermieri consideră că mulciul organic este de preferat deoarece, în timp, resturile vegetale din care este alcătuit se transformă în hrană pentru plante. Da, este adevărat, dar în același timp are și un mare dezavantaj: trebuie înlocuit destul de des, și uneori nu ai cum să rezolvi această problemă în mod natural.

Mulciul anorganic

Referitor la mulciul anorganic, fermierii români au descoperit rapid avantajele pe care le oferă o folie de mulcire. Ea oferă plantelor protecția de care au nevoie, temperatura și umiditatea din sol se păstrează la valori optime pentru dezvoltarea chiar mai rapidă a culturilor de legume, și în plus, atunci când este folosită, practic nicio buruiană nu îi rezistă.

Nu vei fi nevoit să o înlocuiești atât de des, pentru că nu se descompune, precum mulciul organic, și are o rezistență destul de ridicată. Nici instalarea ei nu este dificilă, și gata, problema este rezolvată rapid și eficient. În magazinele de specialitate sau pe anumite site-uri găsești multe variante de folii de mulcire pe care le poți folosi, la prețuri mai mult decât avantajoase.

Informații esențiale despre mulcire

Dacă ai decis să ai propria ta grădină de legume, dar nu știi prea multe despre ce înseamnă mulcire, avem pentru tine și câteva informații în acest sens.

De regulă, procesul de mulcire este început în primăvară, după ce au răsărit culturile, dar va continua inclusiv pe toată durata sezonului estival, deoarece plantele au nevoie de protecție și împotriva razelor puternice ale soarelui. Folosirea foliei de mulcire este pur și simplu fantastică în cazul culturilor de plante care adoră vremea însorită, cum este cazul celor de ardei, roșii, porumb și viță de vie.

Tot pe ”lista” plantelor preferate de românii care își fac propria grădină de legume se află și căpșunele, delicioase și aromate, o adevărată bombă de vitamine și nutrienți de care organismul are nevoie. În cazul lor, întotdeauna se va folosi folia de mulcire de culoare neagră.

Avantajele mulcirii cu folie

Există mai multe avantaje de care te poți bucura atunci când folosești o folie de mulcire. Pe unele dintre ele ți le vom prezenta și noi.

Obții recolte mai devreme

Folia de mulcire te ajută să ții solul la o temperatură și umiditate optimă, fiind în același timp și de atacul buruienilor sau al păsărilor. Toate acestea vor duce la o dezvoltare mai rapidă a plantelor față de cele unde nu s-a folosit golia de mulcire. Vei putea consuma din roadele muncii tale cu până la două săptămâni mai devreme decât în mod normal, ceea ce nu este puțin lucru, nu?

Scapi de buruieni

Este unul dintre marele avantaje pe care ți-l oferă folia de mulcire și nu mulciul organic. Acesta din urmă hrănește plantele, și deci și buruienile. Cea mai eficientă în acest sens este folia de mulcire de culoare neagră, care oprește lumina să ajungă la suprafața solului.        

Reglează umiditatea solului

În anii secetoși, folia de mulcire ajută solul să nu își piardă din umiditatea atât de necesară, iar atunci când avem de a face cu perioade în care plouă din belșug, aceeași folie împiedică excesul de apă să ajungă la rădăcina plantelor. Cu alte cuvinte, cu ajutorul ei umiditatea solului este mai ușor de reglat. De asemenea, în caz de umiditate excesivă, orice fermier știe că apar anumite boli și ciuperci care pot afecta plantelor. Folia de mulcire împiedică acest neajuns.

Cele mai bune rezultate

Folosirea foliei de mulcire contribuie și la reducerea compactării solului, deoarece acesta rămâne afânat, în cea mai mare parte. De asemenea, atunci când este utilizată, aceeași folie previne tăierea rădăcinilor plantelor în timpul efectuării unor munci agricole de întreținere. La final, te vei bucura de rodul muncii tale, de culture bogate și delicioase. Ce poate fi mai bun decât atât, când le oferi celor dragi doar ce e mai bun?

Registration

Aici iti poti reseta parola