Evenimentul Istoric > Articole online > Oribilele crime japoneze de la Nanjing
Articole online

Oribilele crime japoneze de la Nanjing

Pentru a distruge moralul rezistenţei chineze, generalul japonez Matsui Iwane a ordonat distrugerea oraşului Nanjing.

O mare parte a oraşului a fost arsă, iar trupele japoneze au lansat o campanie de atrocită la adresa civililor, scrie history.com.

Masacru

În ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Violul de la Nanjing”, japonezii au masacrat circa 150.000 de „prizonieri de război bărbaţi”, au masacrat 50.000 de civili şi violat cel puţin 20.000 de femei şi fete de toate vârstele, dintre care multe au fost mutilate sau ucise.

Masacrul de la Nanjing a fost punctul culminant al invaziei brutale a japonezilor în China.

La puţin timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Matsui a fost declarat vinovat de crime de război de Tribunalul militar internaţional pentru Extremul Orient şi executat.

Act de cruzime

Ceea ce însă s-a întâmplat în Naijing reprezintă unul dintre actele de cruzime care au cutremurat lumea în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

Ca rezultat al eforturilor naționaliștilor japonezi de a refuza sau a raționaliza aceste crime de război, controversatul Masacru din Nanjing rămâne o piatră de încercare în relațiile chinezo-japoneze, dar și în alte relații cu națiunile asiatice ale Pacificului, cum ar fi Coreea de Sud sau Filipine.

Soldaţii niponi au ucis peste 200.000 de chinezi în mai puţin de şase săptămâni. Deoarece masacrul este minimalizat în unele manuale şcolare japoneze, controversa dintre China şi Japonia din jurul istoriei comune a celor două state a escaladat, scrie Deutsche Welle.

Deşi este de înţeles că supravieţuitorii masacrului sunt adversari înverşunaţi ai Japoniei, este o enigmă de ce nepoţii acestora dau dovadă de aceeaşi duşmănie faţă de cei din aceeaşi generaţie.

În Nanjing există un memorial, ridicat la 50 de ani după invazia japoneză din 1937, dedicat victimelor teribilului masacrului.

Directorul memorialului, Zhu Chengshan, declară: „Leitmotivul nostru este: amintirile potrivite sunt o bună învăţătură pentru viitor. Vizitatorii află aici că ţara noastră era slăbită şi că a fost umilită de japonezi. Trebuie să învăţăm cum să facem China mai puternică.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola