Evenimentul Istoric > Articole online > Organizatorii dezbaterilor finale în prezidențiale. Vedetele care au jucat ”roluri secundare”
Articole online

Organizatorii dezbaterilor finale în prezidențiale. Vedetele care au jucat ”roluri secundare”

Evenimentul istoric a prezentat până acum momentele mai importante din cei 30 de ani de confruntări electorale, momente cheie, câți challengeri au profitat de ele pentru a cuceri Palatul Cotroceni.

De asemenea cu ajutorul nostru v-ați reamintit că refuzul de a participa la o dezbatere finală între finaliști nu e o premieră, primul care a avut această strategie de campanie fiind Ion Iliescu, în 2000, când l-a învins pe Corneliu Vadim Tudor.

Toate aceste informații ajută la înțelegerea tensiunii create acum în jurul acestei teme.

Acum e momentul să vă reamintim, sau celor mai tineri să le spunem, cine au fost moderatorii primelor dezbateri finale între candidații la prezidențiale.

Primul

Primul care a organizat o astfel de dezbatere în țara noastră a fost Răzvan Theodorescu.

Actualul vicepreședinte al Academiei Române abia preluase, în februarie 1990, poziția de președinte al TVR, care se numea pe atunci TVRL, Televiziunea Română Liberă, după modelul vremii, de a adăuga cuvântul ”liber” la sfârșitul fiecărei instituții care supraviețuise Revoluției dar promitea să se schimbe.

Invitați erau Ion Iliescu, Radu Câmpeanu și Ion Rațiu. Este celebrul moment în care Rațiu dă cea mai frumoasă și cea mai greu de înțeles pentru românul anilor ’90: ” Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”

Theodorescu nu a moderat singur cu adevărat istorica dezbatere, el a fost ajutat de Emanuel Valeriu, pe atunci director general al TVR, și de Victor Ionescu, figură binecunoscută a micului ecran, lucrând în instituție din 1972.

Doi

Doi ani mai târziu, întâlnirea dintre Ion Iliescu și Emil Constantinescu a avut loc tot la TVR și s-a desfășurat pe parcursul a două zile, pe 10 și 11 octombrie 1992.

De data aceasta erau reprezentate în studiou TVR și Radiodifuziunea Română, prin reprezentanții lor Paul Șoloc și Paul Grigoriu.

A treia

Abia a treia astfel de dezbatere de acest fel a ajuns ”la privat”.

În 1996, Ion Iliescu și Emil Constantinescu s-au întâlnit la Antena 1, iar moderator a fost un ziarist angrenat și el în presa particulară, Octavian Andronic.

Deși puțină lume își mai aduce aminte, Octavian Andronic a fost (până în 1998) redactor-șef și director al ziarului Libertatea, ”primul ziar liber al Revoluției Române”, fondat pe  decembrie 1989, pe structura ziarului ”Informația Bucureștiului”.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola