Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Organizarea administrativă a Daciei romane
Articole online

Organizarea administrativă a Daciei romane

Organizarea administrativă a Daciei romane

Descoperirile epigrafice din ultimele decenii au revelat în fapt o cu totul altă realitate istorică. Știm de la Cassius Dio că o parte a teritoriului dacic intrase deja sub stăpânirea Imperiului roman încă dinainte de a fi cucerită și transformată Dacia în provincie. Este vorba despre teritoriile cucerite de Traian în urma celui dintâi război dacic din 101-102, teritorii pe care Decebal i le cere lui Traian în schimbul eliberării lui Longinus. Și tot de la Cassius Dio știm că, înainte de a pleca triumfal la Roma, Traian a lăsat garnizoane în castrele pe care romanii le construiseră pentru a-și asigura poziția în vremea înaintării în Dacia: în Banat și în Țara Hațegului, în nordul Olteniei, în Muntenia și sudul Moldovei, precum şi în sud-estul Transilvaniei. Importante efective militare au fost lăsate și la Sarmizegetusa, după cum o dovedesc inscripțiile de pe zidurile cetății, pe blocurile de construcție descoperindu-se nume de legiuni: II Adiutrix pia fidelis, IIII Flavia felix şi o vexilaţie a legiunii VI Ferrata. Mai ales în Banat și în nord-vestul Olteniei au fost lăsate efective din legiuni, precum și trupe auxiliare, comandate de fostul consul și guvernator al provinciilor Moesia Superior și Pannonia, Cn. Pinarius Aemilius Cicatricula Pompeius Longinus.

Pe baza cercetărilor arheologice s-au putut identifica alte puncte situate la nodul Dunării aflate în paza trupelor Moesiei Inferioare, cum ar fi Rucăr, de unde provin cărămizi cu ștampila cohortei II Flavia Bessorum sau Drajna-de-Sus, unde s-au descoperit cărămizi ștampilate ale legiunilor I Italica, V Macedonica şi XI Claudia, precum și ale cohortei I Flavia Commagenorum. Sub supraveghere s-au aflat, se pare, și drumurile, intrările spre Transilvania ale Carpaților Orientali: la Troian, în apropierea cetății dacice de pe Bâtca Doamnei, pare să fi existat un castellum de pământ. Rolul castrelor era de a împiedica posibilitatea unui atac prin surprindere din partea regelui dac, dar și de proteja teritoriile de la nord de Dunăre cucerite de Traian.

 Prin urmare, izvoarele narative, epigrafice și arheologice confirmă faptul că încă de la sfârșitul primului război dintre Traian și Decebal o bună parte din teritoriile dacice au fost anexate: Banatul și vestul Olteniei au intrat în componența Moesiei Superioare, în vreme estul Olteniei, Muntenia, sud-estul Transilvaniei, sudul Moldovei au fost anexate provinciei Moesia Inferior.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola