Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Ordinele generalului Berthelot din 14 noiembrie 1918: Duşmanul nu se lasă de nelegiuirile sale. Caută acuma să aducă bolşevismul în Patria voastră
Articole online

Ordinele generalului Berthelot din 14 noiembrie 1918: Duşmanul nu se lasă de nelegiuirile sale. Caută acuma să aducă bolşevismul în Patria voastră

Pe 8/21 noiembrie 1918 apărea la Caracal primul număr al ziarului Ecoul în care se vorbește despre incertitudinea care domnea în sânul societăţii româneşti de atunci:

,,Armata aliată a Dunărei

Fraţi români,

Duşmanul nu se lasă de nelegiuirile sale. După ce soldaţii săi v-au omorât femeile, v-au înfometat copiii, au aruncat bombe asupra locuitorilor paşnici, au tras cu mitraliera în cei care lucrau câmpurile, au răspândit bomboane aducătoare de holeră şi tifos, au voit a vă îmbolnăvi de răpciugă.

După ce pentru a putea să vă jefuiască mai bine au împiedicat înfăptuirea împroprietărirei şi a votului obştesc făgăduit de Regele şi Guvernul vostru.

Ei caută acuma să aducă bolşevismul în Patria voastră pe care au nenorocit-o. Pentru a vă înşela, ei caută a vă arăta că cei ce au suferit cu voi pentru mântuirea voastră: Regele şi armata, sunt deopotrivă cu Kaizerul ucigaş şi că ostăşimea sa prădalnică e o minciună.

Făptuind astfel, semănând răscoala şi răul care le este a doua fire, ei nădăjduiesc că vor slăbi pe învingătorii lor. Această încercare e urzită pe ascuns de bulgarul Rakowski, vândut nemţilor şi adăpostit acuma la Berlin.

Români, sunteţi dintre învingătorii cari triumfă astăzi, sunteţi un popor deştept care pricepe bine că isbânda obţinută vă va aduce îndeplinirea dorinţelor şi că neorânduiala nu vă poate folosi.

Fiţi demni de voi înşivă, fiţi demni de cei de la Jiu, Olt, Oituz, de pe Argeş, dela Mărăşti şi Mărăşeşti, nu vă lăsaţi a fi înşelaţi de nemernici ce se ascund de lumina zilei.

Făgăduinţa Regelui vostru de a vi se da pământuri este îndeplinită.

Rămâneţi liniştiţi; aliaţii voştri credincioşi vă o cer.

În numele Regelui şi al aliaţilor nostri Francezi şi Englezi

Generalul Berthelot

Comandantul Armatei de Dunăre

14 noiembrie 1918”.

 

Sursa: Ion Tîlvănoiu, „În Caracal acum 100 de ani”, revista „Memoria Oltului și Romanațiului” din noiembrie 2018

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola