Evenimentul Istoric > Articole online > Orașele americane, sub stăpânirea a circa 500 de bande de contrabandişti şi criminali, din cauza ”Nobilei experiențe”
Articole online

Orașele americane, sub stăpânirea a circa 500 de bande de contrabandişti şi criminali, din cauza ”Nobilei experiențe”

În 1846, statul Maine a adoptat prima lege a prohibiţiei consumului de alcool, apoi şi alte state din componenţa SUA i-au urmat exemplul.

La sfârșitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, un rol însemnat în campania proprohibiţie l-a avut Liga ”Anti-Saloon”.

Dar la 28 octombrie 1919 Congresul american a votat, fără a ţine seama de veto-ul preşedintelui Woodrow Wilson, în favoarea unei legi cunoscută sub numele de ”Legea Volstead” şi care împreună cu cel de-al XVIII-lea amendament la Constituţia SUA au instaurat perioada cunoscută în istoria SUA drept ”perioada Prohibiţiei”.

Ce presupunea aceasta? Interzicerea fabricării, vânzării, transportului și furnizării de băuturi cu conținut aloolic de peste 0,5%.

Această ”Nobilă experiență”, cum mai este numită, este rezultatul victoriei conservatorilor americani, care voiau să lupte contra alcoolismului și să moralizeze viata publică.

Dar din cauza contrabandei, a lipsei de mijloace puse în acțiune de autoritățile federale și locale pentru a o aplica, a nesupunerii civile, a corupției,  a fost un eșec, scrie Le Figaro.

Bilanţ tragic

Prohibiţia băuturilor alcoolice a generat diverse reacţii pe teritoriul SUA, iar bilanţul acesteia a fost tragic.

În zonele urbane, contrabanda cu băuturi alcoolice a dat naştere unui comerţ clandestin de proporţii uriaşe şi a determinat dezvoltarea crimei organizate şi apariţia gangsterilor.

La început contrabandiştii reuşeau să aducă alcoolul din Bahamas sau din Cuba, apoi, după ce paza de coastă a fost întărită, au început să fabrice ei înşişi băuturi.

Renumitul gangster american Al Capone (1899-1947), devenit cap al crimei organizate în Chicago, controla inclusiv contrabanda cu băuturi alcoolice.
Oraşele americane se aflau sub stăpânirea a circa 500 de bande de contrabandişti şi criminali.

Rivalităţi între bande

Rivalităţile dintre bande au dus adesea la ciocniri sângeroase, aşa cum a fost ”masacrul de ziua Sf. Valentin” de la Chicago (14 februarie 1929), când membrii bandei lui Al Capone, deghizaţi în poliţişti, au lichidat banda lui George (”Bugs”) Moran. (”Istoria universală. Epoca contemporană (1918-1939)”, vol. I, Editura Didactică şi Pedagogică, 1975).

Apare termenul de ”bootlegger”, folosit pentru a numi contrabandistul cu alcool din această perioadă.

Este vorba despre o persoană care ascunde o sticlă în gheată. ”Bootlegger”-ii se dezvoltă rapid. Se ocupă de distilare, de vânzare și de aprovizionarea cu alcool.

Băuturile produse în distileriile clandestine (”moonshines”) sunt de proastă calitate, în condiții precare de igienă, dar cu un preț piperat, pentru că oferta e redusă.

Prentru că bootleggers sunt singurii furnizori de alcool, ei fac bani frumoși grație acestui monopol.

Presa

Pentru reprimarea contrabandei cu alcool a fost creat un dispozitiv poliţienesc pe măsură. Pe toată durata perioadei prohibiţiei (1920-1933) ziarele au relatat pe larg luptele dintre contrabandişti şi poliţişti.

Prevederile referitoare la amendarea Constituţiei SUA sunt cuprinse în Articolul V. Cele două Camere ale Congresului trebuie să voteze un amendament cu două treimi, după care acest amendament trebuie ratificat de către cel puţin trei pătrimi din Legislativele statelor, se aminteşte în lucrarea ”Constituţia Statelor Unite ale Americii” , tradusă, comentată şi adnotată de Cătălin Avramescu (Editura Humanitas, Bucureşti, 2010).

Amendamentul XVIII a fost adoptat de Congres la 18 decembrie 1917 şi ratificat la 16 ianuarie 1919.

La Secţiunea 1 a acestui amendament se arată că: ”La un an după ratificarea acestui articol, fabricarea, vânzarea sau transportul băuturilor alcoolice destinate consumului, importul acestora sau exportul acestora din Statele Unite şi din orice teritoriu aflat sub jurisdicţia acestora sunt interzise”.

Până la 16 ianuarie 1919 amendamentul a fost aprobat de 36 de state, fiind asigurat astfel necesarul de trei pătrimi dintre state.

Amendamentul XVIII a intrat în vigoare la 16 ianuarie 1920 şi avea să rămână în vigoare până la 5 decembrie 1933, scrie agerpres.ro, care citează lucrarea ”Istoria lumii în date”, Editura Enciclopedică Română, Bucureşti, 1972.

Astfel, potrivit Amendamentului XXI la Constituţia SUA, adoptat de Congres la 20 februarie 1933 şi ratificat la 5 decembrie 1933, Amendamentul al XVIII-lea a fost abrogat.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola