Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cel de-al 21-lea amendament care a pus capăt prohibiției
Articole online

Cel de-al 21-lea amendament care a pus capăt prohibiției

alcool

Cel de-al 21-lea amendament care a pus capăt prohibiției

La ora 17:32 p.m. EST, Utah a devenit cel de-al 36-lea stat care a ratificat amendamentul, obținând majoritatea necesară de trei pătrimi din statele care l-au aprobat. Pennsylvania și Ohio îl ratificaseră mai devreme în cursul zilei.

Mișcarea pentru interzicerea alcoolului a început la începutul secolului al XIX-lea, când americanii îngrijorați de efectele negative ale consumului de alcool au început să formeze societăți de temperanță. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, aceste grupuri au devenit o forță politică puternică, făcând campanii la nivel de stat și cerând abstinența națională de alcool. Mai multe state au scos în afara legii fabricarea sau vânzarea de alcool în interiorul granițelor lor. În decembrie 1917, Congresul a adoptat al 18-lea amendament, care interzicea „fabricarea, vânzarea sau transportul băuturilor alcoolice în scopuri de băutură” și a fost trimis statelor pentru ratificare. La 16 ianuarie 1919, cel de-al 18-lea amendament a fost ratificat de către state.

Prohibiția a intrat în vigoare în anul următor, la 17 ianuarie 1920

Între timp, Congresul a adoptat Legea Volstead la 28 octombrie 1919, în ciuda veto-ului președintelui Woodrow Wilson. Legea Volstead prevedea punerea în aplicare a prohibiției, inclusiv crearea unei unități speciale de prohibiție în cadrul Departamentului de Trezorerie. În primele șase luni, unitatea a distrus mii de afaceri ilicite conduse de contrabandiști. Cu toate acestea, agenții federali și poliția nu au făcut mai mult decât să încetinească fluxul de băutură, iar crima organizată a înflorit în America. Marii contrabandiști de alcool, precum Al Capone din Chicago, au construit imperii criminale pe baza eforturilor de distribuție ilegală, iar guvernele federale și de stat au pierdut miliarde de dolari în venituri fiscale. În cele mai multe zone urbane, consumul individual de alcool era în mare măsură tolerat, iar băutorii se adunau în „speakeasies”, termenul din epoca prohibiției pentru saloane.

Prohibiția, care nu a reușit să impună pe deplin sobrietatea și care a costat miliarde de dolari, a pierdut rapid sprijinul popular la începutul anilor 1930. În 1933, cel de-al 21-lea amendament la Constituție a fost adoptat și ratificat, punând capăt prohibiției naționale. După abrogarea celui de-al 18-lea amendament, unele state au continuat prohibiția prin menținerea legilor de temperanță la nivel de stat. Mississippi, ultimul stat din Uniune, a pus capăt prohibiției în 1966.

Registration

Aici iti poti reseta parola