Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Operațiunea Gomora i-a făcut pe hitleriști să se obișnuiască cu pierderea războiului
Articole online

Operațiunea Gomora i-a făcut pe hitleriști să se obișnuiască cu pierderea războiului

În Marea Britanie au murit 167 de civili ca urmare a bombardamentelor germane din acea lună.

În seara de 24 iulie, aeronavele britanice au aruncat 2.300 de tone de bombe incendiare peste Hamburg în doar câteva ore. Puterea explozivă era echivalentul a ceea ce bombardierele germane aruncaseră asupra Londrei în cele mai distrugătoare cinci raiduri ale lor.

Peste 1.500 de civili germani au fost uciși în acea primă incursiune britanică.

Window

Marea Britanie a pierdut doar 12 aeronave în acest raid, din 791 care au participat, datorită unui nou dispozitiv de blocare a radarului numit „Window”, care consta în benzi de folie de aluminiu aruncate de bombardiere.

Aceste benzi derutau radarele nemților, care le confundau cu bombardierele, scrie history.com.

Statelor Unite au început un bombardament în nordul Germaniei, care a inclus două raiduri la Hamburg în timpul zilei.

Atacurile britanice asupra Hamburgului au continuat până în noiembrie. Procentul bombardierelor britanice doborâte a crescut cu fiecare raid, deoarece germanii au început a face distincția între foliile de aluminiu și bombardiere.

Operațiunea Gomora s-a dovedit devastatoare pentru Hamburg – ca să nu mai vorbim de moralul nemților. Când s-a terminat, peste 30.000 locuitori ai Hamburgului pieriseră și fuseseră distruse 280.000 de clădiri, inclusiv uzine civile și militare.

Efectul asupra lui Hitler a fost semnificativ. El a refuzat să viziteze orașele bomardate. Jurnalele înalților oficiali germani din această perioadă descriu disperarea ce-i cuprinsese, începând să se obișnuiască cu ideea înfrângerii.

Citește și Uriașa gafă a lui Hitler

Registration

Aici iti poti reseta parola