Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Operațiunea Copperhead era cât pe ce să fie compromisă de o sosie beată a lui Bernard Montgomery
Articole online

Operațiunea Copperhead era cât pe ce să fie compromisă de o sosie beată a lui Bernard Montgomery

operațiune

Operațiunea Overlord a fost, la acel moment, cea mai mare invazie amfibie din istoria războiului. Nu a fost ușor să păstrezi în secret ceva de o asemenea amploare.

Operațiunea Copperhead era cât pe ce să fie compromisă de o sosie beată a lui Bernard Montgomery

Aliații, hotărâți să îi prindă pe germani cu garda jos, au găsit modalități creative de a induce în eroare inamicul cu privire la locul în care urma să aibă loc debarcarea. Au creat armate false, manechine și chiar au mers atât de departe încât au angajat o sosie pentru unul dintre cei mai înalți ofițeri britanici, sub numele de cod Operațiunea Copperhead.

Operațiunea Bodyguard

O operațiune în cadrul altei operațiuni, Copperhead făcea de fapt parte din Operațiunea Bodyguard, mai mare. În 1943, Aliații lucrau deja la planurile pentru o invazie europeană pe scară largă. Dorind să își asigure propriul succes, au venit cu Bodyguard, o serie de planuri mai mici menite să inducă în eroare Oberkommando der Wehrmacht cu privire la momentul și locul în care va avea loc asaltul.

Scopul era de a-l face pe inamic să creadă că o invazie va avea loc într-un viitor îndepărtat și că, între timp, vor avea loc atacuri ale aliaților asupra forțelor Axei staționate în sudul Franței, Norvegia, Balcani și Pas-de-Calais. Cel mai important, au vrut să se asigure că germanii nu vor observa numărul de trupe sosite în sudul Angliei.

Feldmareșalul Bernard Montgomery

Fiind unul dintre cei mai importanți ofițeri din armata britanică, Bernard Montgomery a jucat un rol în mai multe acțiuni majore din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A servit pe Frontul de Vest și în Africa de Nord, comandând Armata a VIII-a britanică în timpul Campaniei din Deșertul de Vest. De asemenea, a condus invaziile din Sicilia și Italia. Având în vedere acest lucru, a fost implicat atât în planul de înșelare a puterilor Axei, cât și în orice viitoare invazie aliată.

Acesta din urmă era un lucru de care germanii erau conștienți, presupunând că el va juca un rol crucial în orice atac peste Canalul Mânecii care ar fi fost planificat. Ca atare, britanicii trebuiau să găsească o soluție care să-i permită legendarului ofițer să fie implicat în asalt, fără a le dezvălui germanilor ce anume făceau și unde.

Operațiunea Copperhead

Soluția Aliaților a venit de la Brig. Dudley Clarke, maestru al înșelăciunii vizuale și al direcționării greșite. Inspirat de filmul „Cinci morminte spre Cairo” (1943), acesta s-a gândit că singura modalitate de a-i face pe germani să creadă că Montgomery se află în două locuri în același timp era ca el să se afle de fapt în două locații diferite.

Clarke a sugerat să găsească o sosie convingătoare și să o trimită în câteva apariții foarte mediatizate pe teritoriul aliat. Speranța era ca germanii, văzându-l în turneu, să-și dea seama că nu avea cum să plănuiască o invazie, consolidând în același timp orientarea greșită pe care aliații o plănuiau pentru a ataca alte zone. Planul lui Clarke a primit undă verde și au început să încerce să găsească pe cineva care să-l portretizeze pe Montgomery.

După cum s-a dovedit, a fost mai ușor de spus decât de făcut să găsești un bun imitator al celebrului ofițer.

Cerere de casting

Clarke s-a gândit mai întâi că Miles Mander, care a apărut în Five Graves to Cairo, ar putea fi potrivit, dar s-a dovedit a fi mult prea înalt. Nici a doua sa alegere nu a dat rezultate, deoarece individul și-a rupt piciorul într-un accident de motocicletă. Problema lor a fost rezolvată abia când cineva a găsit o fotografie a lui M.E. Clifton James, un actor australian veteran care a servit în cadrul Corpului de soldați al armatei regale britanice.

Întrucât lucra la filme de propagandă cu jumătate de normă, David Niven a fost rugat să îl contacteze. Acesta l-a invitat pe James să facă un test de ecran, spunând că este vorba de un casting pentru un film de război. Abia când James s-a prezentat, i s-a spus de ce se afla acolo cu adevărat.

Australianul a acceptat cu ușurință rolul, în ciuda faptului că nu se potrivea perfect. În primul rând, își pierduse un deget în timpul Primului Război Mondial, așa că a trebuit să poarte o proteză. Problemele mai mari au fost că era cunoscut ca fiind un băutor și fumător înrăit, ceea ce nu putea fi mai departe de adevăratul Montgomery.

Un eșec eficient

După ce a petrecut timp cu Montgomery pentru a-i învăța manierele, James a fost trimis oficial în cadrul Operațiunii Copperhead. La sfârșitul lunii mai 1944, a fost trimis cu avionul în Gibraltar, unde avea să ia micul dejun cu Sir Ralph Eastwood. Se pare că a băut o sticlă de gin de contrabandă în timpul zborului, un gest care ar fi putut compromite întreaga misiune. Revenindu-și la realitate, James și-a îndeplinit obligația, iar cei care se ocupau de el s-au asigurat că a fost văzut de un spion german.

De asemenea, James a avut grijă să vorbească deschis despre planurile false ale aliaților, în speranța că spionii vor auzi și vor raporta acest lucru în lanțul de comandă. După Gibraltar, s-a mutat în Alger pentru a se întâlni cu generalul Maitland Wilson, sub pretextul de a discuta despre o invazie în sudul Franței. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, deoarece, din nou, s-a îmbătat și a trebuit să fie ascuns undeva.

În cele din urmă, James a fost dus cu avionul la Cairo, unde a așteptat până când adevăratul Montgomery a debarcat cu trupele aliate în Ziua Z. După ce misiunea s-a încheiat și aliații au recâștigat încet-încet controlul asupra Franței, James a fost trimis înapoi la Corpul de soldați.

„Am fost dublura lui Monty”

Cât de eficientă a fost, de fapt, Operațiunea Copperhead este un subiect de dezbatere. Deși unii ofițeri germani au cerut informații despre mișcările falsului Montgomery, nu există dovezi clare că aceștia au respins ideile unei invazii aliate. Mulți au crezut că era vorba de adevăratul ofițer britanic care călătorea, dar au crezut totuși că turul era un șiretlic.

Coincidență sau nu, Germania a trimis într-adevăr divizii blindate în sudul Franței în perioada premergătoare Zilei Z.

Deși James a dus la bun sfârșit o misiune importantă, se presupune că nu s-a bucurat deloc de ea, în primul rând din cauza stresului. Nu i s-a permis să vorbească despre ceea ce a făcut pentru restul războiului, dar acest lucru nu l-a împiedicat să publice cartea I Was Monty’s Double, în 1954. Eliberarea a fost adaptată într-un film patru ani mai târziu, în care James s-a interpretat pe sine și pe Montgomery.

Registration

Aici iti poti reseta parola