Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Operațiunea CIA de a pregăti rebeli care să desfășoare acțiuni secrete împotriva regimului din Nicaragua
Articole online

Operațiunea CIA de a pregăti rebeli care să desfășoare acțiuni secrete împotriva regimului din Nicaragua

Reagan și Gorbaciov, Războiul Rece

Operațiunea CIA de a pregăti rebeli care să desfășoare acțiuni secrete împotriva regimului din Nicaragua

NSDD-17 a marcat începutul sprijinului oficial al Statelor Unite pentru așa-numitele Contras în lupta lor împotriva sandiniștilor. Decizia a fost luată la câteva luni după ce președintele Reagan a cerut CIA să elaboreze un plan pentru a opri ceea ce administrația sa considera a fi un flux serios de arme din Nicaragua către rebelii din țara vecină El Salvador. Administrația credea, de asemenea, că regimul sandinist nu era decât o marionetă pentru Uniunea Sovietică.

Oficialii CIA s-au apucat ulterior să obțină promisiuni din partea Hondurasului de a furniza baze de antrenament și din partea Argentinei de a oferi pregătire pentru aproximativ 1.000 de rebeli (aceștia urmau să se adauge la forța de 500 de oameni pregătită și furnizată de CIA). Dincolo de obiectivul inițial de a stopa fluxul de arme din Nicaragua, sarcinile rebelilor au fost extinse pentru a include misiuni de spionaj și chiar acțiuni paramilitare în interiorul Nicaragua.

Vestea directivei a ajuns în presă în martie 1982, dar oficialii administrației Reagan au minimalizat rapid importanța acestei acțiuni

Aceștia au susținut că planul CIA a fost conceput pentru a sprijini „moderații” nicaraguayeni care se opuneau regimului sandinist, nu foștii soldați și aliați de rea-credință ai lui Anastasio Somoza, pe care sandinistul l-a răsturnat în 1979. Directorul adjunct al CIA, amiralul Bobby R. Inman, a susținut că alocarea de 19 milioane de dolari a oferit o putere de cumpărare redusă pentru arme și alte materiale, spunând că „19 milioane sau 29 de milioane de dolari nu îți vor cumpăra prea multe în zilele noastre, și cu siguranță nu împotriva unei asemenea forțe militare”.

În anii care au urmat, sprijinul acordat de SUA contrastelor a devenit o problemă foarte tensionată în rândul publicului american. Criticile Congresului și ale publicului la adresa programului au determinat în cele din urmă administrația Reagan să submineze interdicțiile Congresului privind ajutorul acordat Contras. Aceste acțiuni au dus la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de scandalul Iran-Contra din 1986.

Registration

Aici iti poti reseta parola