Evenimentul Istoric > Articole online > Omul datorită căruia avem alimente congelate
Articole online

Omul datorită căruia avem alimente congelate

Hrana congelată de care beneficiem azi este datorată, în mare parte, lui Clarence Birdseye, care a dezvoltat un proces de congelare rapidă a alimentelor încă din 1920.

Faimosul Clarence Birdseye s-a născut la New York, în 1886. Tânăr fiind, a lucrat la Departamentul American al Agriculturii.

De acolo a fost trimis în diverse delegaţii în zone din nordul Americii. Una dintre cele mai fructuoase a fost în Labrador, parte a Canadei, unde temperaturile sunt foarte scăzute, scrie history.info.

Labrador are temperaturi atât de joase nu doar pentru că este localizat la nord, ci şi de la curenţii apelor care scaldă ţărmul. Aceşti curenţi pot chiar transfera iceberguri mai spre sud. Un astfel de iceberg a provocat, de altfel, scufundarea faimosului pachebot Titanic.

Birdseye a petrecut trei ani, între 1912 şi 1915, în Labrador, unde a locuit împreună cu eschimoşii. Mai bine zis, cu inuiţii, care l-au învăţat cum să pescuiască la copcă.

Ei bine, el a observat că peştele abia prins îngheţa instantaneu la temperatura locală de -40 de grade.

Păstrat astfel, peştele se dovedea mult mai gustos decât cel congelat pe care obişnuia să îl mănânce în New York. Aşa a tras concluzia că secretul consta în viteza procesului de congelare.

Şi logica lui era cea corectă: când hrana este îngheţată rapid, nu este timp să se creeze cristale mari, care să distrugă celule. Acestea rămân intacte. Hrana congelată rapid avea aproape acelaşi gust cu cea proaspătă, pe când cea congelată printr-un proces mai lent îşi pierdea mult din aromă.

După ce s-a întors în Statele Unite, Birdseye a început să dezvolte tehnici de congelare.

La început, a experimentat debite de aer răcit la -43 de grade, dar ulterior a perfecționat o metodă şi mai bună, în care peştele era ambalat în cartoane, iar apoi conţinutul congelat între două suprafeţe refrigerate sub presiune.

În cursul anilor 1920, alimentele congelate ale lui Birdseye au devenit accesibile marelui public şi au ajuns foarte populare de-a lungul timpului.

În 1929, Birdseye şi-a vândut brevetul celebrului Goldman Sachs, care a păstrat numele de Birdseye pe marca sa de produse congelate.

Birds Eye este până azi una dintre mărcile de top din industria alimentelor congelate.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola