Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Olandezii și englezii au contestat posesia Danemarcei asupra Groenlandei. Startul unei noi vânători de resurse
Articole online

Olandezii și englezii au contestat posesia Danemarcei asupra Groenlandei. Startul unei noi vânători de resurse

Groenlanda

Olandezii și englezii au contestat posesia Danemarcei asupra Groenlandei. Startul unei noi vânători de resurse

Descoperirile arheologice indică faptul că așezarea a prosperat timp de mai bine de patru secole, dar povestea așezării a lăsat un impact de durată. În mod surprinzător, urmărirea localizării descendenților acestor coloniști a influențat în mare măsură percepțiile europene și americane asupra Groenlandei pentru multe generații.

În cartea sa recent publicată, intitulată „The Vanished Settlers of Greenland: În căutarea unei legende și a moștenirii sale”, profesorul asociat Robert Rix afirmă că așezarea nordică pierdută a jucat un rol esențial în eforturile de colonizare a Danemarcei în Groenlanda în secolul al XVIII-lea.

„La fel ca alte ținuturi din Lumea Nouă, Groenlanda a devenit parte din istoria europeană ca un loc în care a avut loc o vânătoare de resurse. Posesia Danemarcei asupra Groenlandei și a apelor sale a fost contestată în special de olandezi și englezi. Revendicările danezilor asupra insulei se bazau în mare parte pe memoria coloniștilor. Prin urmare, au fost produse mai multe manuscrise, cărți și hărți care nu numai că le aminteau concurenților de coloniști, dar promovau și ideea că urmașii lor încă mai cultivau câmpurile din Groenlanda”, spune Robert Rix.

„Pierderea comunicării cu Groenlanda nordică la începutul secolului al XV-lea a dat naștere la speculații cu privire la soarta coloniștilor, iar mulți au crezut că așezarea încă mai există. Acest lucru a dus la numeroase încercări de a-i contacta, nu în ultimul rând pentru că zvonurile despre bogăția așezării circulau în cărțile europene. Regele Christian al IV-lea a lansat nu mai puțin de trei expediții pentru a-i căuta pe coloniștii dispăruți și bogățiile lor.”

Colonizarea propriu-zisă a Groenlandei a început în 1721, când misionarul Hans Egede a înființat o colonie cu scopul de a-i converti pe inuiți la creștinism și de a finanța colonia prin restabilirea legăturilor cu așezarea nordică și prin exploatarea resurselor acesteia.

Expediția lui Egede, la fel ca și cele anterioare, nu a reușit să-i localizeze pe nordici

Pe parcursul secolului al XIX-lea, oamenii au acceptat treptat faptul că, coloniștii nordici nu mai pot fi găsiți în Groenlanda.

„În schimb, oamenii de știință și exploratorii și-au îndreptat atenția către alte părți ale Arcticii ca potențiale locații în care coloniștii dispăruți ar fi putut emigra. Între 1870 și 1920, acest lucru a inspirat publicarea a numeroase povești de aventură despre colonii izolate de nordici, presupuși descendenți ai îndrăzneților exploratori vikingi, care erau puternici, sănătoși și impresionanți din punct de vedere fizic”, remarcă Robert Rix.

Potrivit lui Rix, fascinația larg răspândită față de coloniștii nordici în cultura occidentală a reflectat preocupările societății cu privire la efectele negative percepute ale imigrației și la declinul perceput al civilizației.

„Această fantezie este în concordanță cu o critică generală a societăților presupus impure. Coloniile arctice fictive deveniseră comunități înghețate în timp care serveau drept antidot la declinul cultural și fizic al modernității.”

Chiar și în secolul al XX-lea, a persistat speranța că ar putea fi descoperiți urmașii coloniștilor. În timpul unei expediții din 1912 pe Insula Victoria din Canada, exploratorul Vilhjalmur Stefansson a întâlnit indivizi inuiți cu o constituție zveltă și părul brun-roșcat. Stefansson le-a măsurat trăsăturile craniene și a concluzionat că erau urmașii coloniștilor europeni care au supraviețuit prin amestecul cu populația indigenă.

Noțiunea de „eschimoși blonzi” a făcut senzație în mass-media. Cu toate acestea, analizele ADN moderne au infirmat de atunci orice ascendență nordică. Cu toate acestea, la vremea respectivă, afirmația lui Stefansson a reaprins vechea speranță că misterul din jurul soartei coloniștilor dispăruți ar putea fi rezolvat.

Registration

Aici iti poti reseta parola