Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Oklahoma refuză să discute o înțelegere a procesului intentat de supraviețuitorii masacrului rasial din Tulsa
Articole online

Oklahoma refuză să discute o înțelegere a procesului intentat de supraviețuitorii masacrului rasial din Tulsa

masacru

Oklahoma refuză să discute o înțelegere a procesului intentat de supraviețuitorii masacrului rasial din Tulsa

Curtea Supremă din Oklahoma a fost de acord să ia în considerare apelul supraviețuitorilor, iar divizia de litigii a procurorului general al statului și-a depus luni răspunsul.

Se cunosc doar trei supraviețuitori ai atacului care mai sunt în viață, toți având peste 100 de ani. Lessie Benningfield Randle, Viola Fletcher și Hughes Van Ellis au intentat procese pentru a obține despăgubiri din partea orașului, a statului și a altora pentru distrugerea de către mulțimea albă a cartierului negru, cunoscut cândva ca Greenwood, care era înfloritor. Alți câțiva reclamanți inițiali, care sunt descendenți ai supraviețuitorilor, au fost respinși din proces de către judecătorul instanței anul trecut.

„Nu este o surpriză faptul că statul, care a luat parte la un masacru nelegiuit al cetățenilor americani, a refuzat să ajungă la o înțelegere”, a declarat avocatul lor, Damario Solomon-Simmons, într-o declarație pentru The Associated Press.

„Supraviețuitorii masacrului rasial din Tulsa sunt eroi, iar Oklahoma a avut la dispoziție 102 ani pentru a le face dreptate”, a adăugat avocatul lor. „Eforturile statului de a-i uita pe supraviețuitorii în viață, de a spăla istoria și de a muta stâlpii porții pentru toți cei care caută dreptate în Oklahoma ne pune pe toți în pericol, și de aceea avem nevoie ca instanța Supremă din Oklahoma să aplice statul de drept”.

Procesul a fost intentat în temeiul legii privind ordinea publică din Oklahoma, afirmând că acțiunile mafiei albe care a ucis sute de locuitori de culoare și a distrus ceea ce fusese cel mai prosper cartier de afaceri de culoare din țară continuă să afecteze comunitatea de culoare din oraș.

Comunitatea de culoare susține că istoria îndelungată a diviziunii și tensiunilor rasiale din Tulsa a avut drept cauză masacrul

Dar statul afirmă că acest argument a fost respins în mod corespunzător de judecătorul Caroline Wall de la Tribunalul Districtual. Judecătoarea a stabilit în mod corect că reclamanții nu au reușit să prezinte o cerere de despăgubire clar identificabilă, a scris procurorul general adjunct Kevin McClure în răspunsul statului la apel.

„Toate acuzațiile lor se bazează pe fapte istorice contradictorii de acum mai bine de 100 de ani, în care nu au reușit să afirme în mod corespunzător modul în care Departamentul Militar din Oklahoma a creat (sau continuă să fie responsabil pentru) o „pagubă publică” continuă”, a scris McClure.

McClure susține că Garda Națională a statului a fost activată doar pentru a reprima tulburările și a părăsit Tulsa după ce misiunea a fost îndeplinită. Procesul intentat de supraviețuitori susține că membrii Gărzii Naționale au participat la masacru, adunându-i sistematic pe afro-americani și „mergând atât de departe încât i-au ucis pe cei care nu voiau să-și părăsească locuințele”.

Solomon-Simmons a declarat că răspunsul statului neagă necesitatea unei justiții reparatorii pentru victimele de culoare.

„Avem oameni care au suferit răul și care încă trăiesc, iar autorii, orașul, statul, camera județeană, de asemenea, sunt încă aici”, a spus el. „Da, atentatele au încetat. Împușcăturile au încetat. Incendiile s-au oprit. Dar clădirile care au fost distruse, nu au fost niciodată reconstruite.”

Biroul procurorului general reprezintă doar Departamentul militar din Oklahoma. Oficialii din Tulsa au refuzat să discute despre apel, invocând litigiul în curs de desfășurare. Un avocat al Camerei de Comerț din Tulsa a declarat anterior că masacrul a fost oribil, dar deranjul pe care l-a provocat nu a fost continuu.

În 2019, procurorul general al Oklahomei a folosit legea privind ordinea publică pentru a forța producătorul de medicamente Johnson & Johnson să plătească statului 465 de milioane de dolari în daune pentru criza opioidelor. Curtea Supremă din Oklahoma a anulat această decizie doi ani mai târziu.

Registration

Aici iti poti reseta parola