Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > „Oglindă magică” pentru a alunga răul, descoperită la vechiul Usha
Articole online

„Oglindă magică” pentru a alunga răul, descoperită la vechiul Usha

oglindă

Săpături conduse Autoritatea Israeliană pentru Antichități au descoperit un fragment dintr-o „oglindă magică” menită să alunge „ochiul rău” în situl de la Usha, situat în apropiere de Kiryat Atta, în vestul Galileii, în zona israeliană.

„Oglindă magică” pentru a alunga răul, descoperită la vechiul Usha

Usha a fost un oraș care a devenit important atunci când sediul Patriarhiei s-a mutat la Usha sub conducerea lui Gamaliel al II-lea în anul 80 d.Hr. În anul 116 d.Hr. s-a mutat din nou la Yavneh, iar apoi din nou la Usha.

În perioada bizantină, Usha a devenit un centru pentru producția de sticlărie și metalurgie, pe lângă producția pe scară largă de vin și ulei de măsline.

Oglinda a fost descoperită în timpul Proiectului Shelah derulat de Ministerul Educației, în cadrul căruia 500 de elevi de liceu au participat la săpături arheologice în întreaga țară

Un studiu al oglinzii a datat descoperirea în perioada bizantină, cu aproximativ 1.500 de ani în urmă, aceasta fiind găsită între zidurile unei clădiri din secolele IV-VI d.Hr., care a reușit să își păstreze o parte din structură în ciuda trecerii timpului.

Potrivit lui Navit Popovitch, de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități, oglinda era menită să ofere protecție împotriva spiritelor rele, cum ar fi demonii, care și-ar fi văzut reflexia. Oglinzi similare au fost găsite în situri ca daruri funerare depuse în morminte pentru a-i proteja pe cei decedați în călătoria lor spre viața viitoare.

O altă teorie sugerează că oglinda ar fi putut fi folosită în catoptromanție, arta divinației prin intermediul oglinzilor, care era practicată de greci și romani.

Eli Escusido, director al Autorității Israeliene pentru Antichități, a declarat „În timpul drumeției care a durat o săptămână, tinerii arheologi au descoperit și alte lucruri, inclusiv ceramică, monede, fragmente de piatră decorată și chiar un apeduct de apă. Istoria, de obicei predată în clasă, prinde viață din pământ. Un elev care descoperă un lucru în timpul unei săpături nu va uita niciodată experiența. Nu există o modalitate mai bună de a-i lega pe tineri de țară și de patrimoniu.”

Registration

Aici iti poti reseta parola