Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ofrande rituale Maya descoperite în vechea așezare de la Uxmal. Cum era reprezentată dualitatea dintre viață și moarte
Articole online

Ofrande rituale Maya descoperite în vechea așezare de la Uxmal. Cum era reprezentată dualitatea dintre viață și moarte

maya

Arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (Inah) au descoperit ofrande rituale în orașul Maya Uxmal. 

Ofrande rituale Maya descoperite în vechea așezare de la Uxmal. Cum era reprezentată dualitatea dintre viață și moarte

Uxmal a fost o așezară mayașă, situată în regiunea Puuc din estul Peninsulei Yucatán, Mexic. Cele mai multe dintre lucrările de construcție majore ale orașului au avut loc în timp ce Uxmal era capitala unui stat mayaș clasic târziu, în jurul anilor 850 – 925 d.Hr.

Caracteristicile arhitecturale ale orașului Uxmal întruchipează stilul distinctiv Puuc, caracterizat prin ziduri joase și netede care se deschid pe frize ornamentate inspirate de locuințele tradiționale mayașe. Acestea sunt reprezentate prin coloane (simbolizând trestiile folosite pentru pereții colibelor) și forme trapezoidale (reprezentând acoperișurile de paie).

Săpăturile au descoperit ofrande rituale din perioada clasică târzie (750-900 d.Hr.), constând într-un castron tripod și patru vase, unde arheologii au descoperit recent o inscripție reprezentând un zeu și o zeiță care semnifică dualitatea dintre viață și moarte.

Descoperirea a fost făcută în structura 26 a grupului arhitectural cunoscut sub numele de El Palomar (Casa porumbeilor) în timpul lucrărilor de conservare conduse de arheologul sitului, José Huchim Herrera.

Potrivit lui Herrera, dispunerea celor patru vase evocă cele patru colțuri ale universului și cele patru puncte cardinale, care conțineau un lichid sacru pentru zei.

Vasele includ un vas canelat cu gâtul scurt, care corespunde perioadei clasice târzii, în timp ce restul sunt din tipul Muna ware din perioada clasică terminală (900-1100 d.Hr.). Castronul tripod policromat a servit drept recipient care ar fi putut simboliza cosmosul și continuitatea armonioasă a universului.

Ofrandele au fost îndepărtate pentru a efectua micro-excavații pentru a determina dacă mai conțin reziduuri alimentare sau materiale organice pentru a data momentul depunerii ofrandelor.

Registration

Aici iti poti reseta parola