Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Oficiali de top ai Forțelor Aeriene americane spun că Ucraina ar putea primi avioane de luptă americane sau occidentale pentru a respinge invazia Rusiei
Articole online

Oficiali de top ai Forțelor Aeriene americane spun că Ucraina ar putea primi avioane de luptă americane sau occidentale pentru a respinge invazia Rusiei

avioane

Oficiali de top ai Forțelor Aeriene americane spun că Ucraina ar putea primi avioane de luptă americane sau occidentale pentru a respinge invazia Rusiei

Ucraina a făcut presiuni asupra SUA pentru a furniza avioane de luptă – în special F-15 și F-16 – pentru a o ajuta să contracareze forța mai mare și superioară din punct de vedere tehnologic a Rusiei. SUA a refuzat, deși aceasta și alte țări au furnizat Ucrainei piese de schimb pentru avioane și alte arme pe tot parcursul conflictului.

Forțele aeriene ucrainene – care zboară cu multe dintre aceleași aeronave din epoca sovietică ca și Rusia – au luptat eficient, dar au suferit pierderi grele.

Miercuri, la Conferința Aspen Security din Colorado, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, generalul Charles Q. Brown, a declarat că este puțin probabil ca Ucraina să primească mai mult echipament rusesc, dar că are mai multe opțiuni pentru a-și reconstrui flota de avioane de luptă.

Pe lângă avioanele fabricate în SUA, Brown a spus că „există Gripen din Suedia. Există Eurofighter. Există Rafale. Așadar, există o serie de platforme diferite care ar putea merge în Ucraina. Probabil că nu MiG-uri”.

„Cred că va fi mai greu să obții piese de la ruși în viitor, așa că va fi ceva non-rusesc”, a adăugat Brown. 

Secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, a declarat că avioanele americane „mai vechi” „sunt o posibilitate” pentru Ucraina

Kendall a fost întrebat în mod special despre furnizarea de avioane de atac la sol A-10 pe care Forțele Aeriene americane doresc să le retragă, dar a refuzat să dea detalii despre ce avioane ar putea fi oferite Ucrainei.

„Vom fi deschiși la discuții cu ei cu privire la cerințele lor și la modul în care am putea să le satisfacem”, a declarat Kendall.

Brown a vorbit la câteva ore după ce a declarat pentru Reuters că SUA și aliații săi au început să analizeze posibilitatea de a antrena piloți ucraineni ca parte a unui posibil „plan pe termen lung” pentru a ajuta la întărirea forțelor aeriene ucrainene. Dacă și când piloții ucraineni ar putea să se antreneze pe noile avioane ar depinde de stadiul războiului și de capacitatea lor de a părăsi Ucraina pentru această pregătire, a spus Brown.

Brown a declarat pentru Reuters că tranziția de la avioanele de concepție sovietică va fi dificilă, dar că aportul aliaților și partenerilor din NATO care au renunțat la echipamentele de fabricație sovietică ar putea fi „util” pe măsură ce Ucraina face această schimbare.

Comentariile lui Brown vin, de asemenea, la câteva zile după ce Camera Reprezentanților a adoptat versiunea sa a Legii de autorizare a apărării naționale, autorizând cheltuieli de 840 de miliarde de dolari pentru apărarea SUA în 2023.

Proiectul de lege a inclus o măsură prin care se autorizează 100 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina prin „instruirea și familiarizarea” cu aeronavele americane și prin „promovarea unei mai bune înțelegeri a platformelor aeriene, tacticilor și tehnicilor” ale SUA și ale altor armate NATO.

Deși nici Brown, nici Kendall nu au oferit detalii despre ce avioane sau ce fel de pregătire ar putea fi oferite Ucrainei, remarcile par a fi o abatere de la reticența anterioară cu privire la furnizarea către Ucraina a unor aeronave mai avansate.

Brown a declarat miercuri că SUA se vor baza pe relația sa de lungă durată cu Ucraina pentru orice eforturi viitoare de instruire.

„În ultimii peste 25 de ani, armata americană, în special prin programul nostru de parteneriat de stat, a lucrat cu ucrainenii, motiv pentru care, de fapt, aceștia au destul de mult succes în ceea ce fac în conflictul lor împotriva Rusiei”, a declarat Brown. „Nu pot să speculez la ce avion ar putea merge, dar cred că avem un aspect și o responsabilitate, așa cum facem cu toți aliații și partenerii noștri, de a fi pregătiți să îi antrenăm.”

Brown a declarat că, în timpul Conferinței șefilor de stat major din domeniul aerian și spațial la nivel mondial, care a avut loc la Londra la începutul acestei luni, oficialii „au avut mult timp să vorbească despre modul în care ne antrenăm împreună pentru apărarea noastră comună, și nu este diferit în cazul Ucrainei”.

„Așadar, o parte din acest lucru constă în a înțelege unde vrea să ajungă Ucraina și cum îi întâlnim acolo unde se află și apoi să analizăm capacitățile nu numai ale Statelor Unite, ci și ale tuturor aliaților și partenerilor noștri [care] au interesul de a se asigura că Ucraina își poate asigura propria securitate”, a adăugat Brown.

Operațiunile limitate și adesea ineficiente ale forțelor aeriene rusești în Ucraina au surprins observatorii și i-au făcut pe analiști să creadă că aviația militară rusă nu este atât de capabilă pe cât se presupunea.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola