Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ofertanții câștigători ai unor „disprețuitoare” obiecte naziste sunt îndemnați să doneze obiectele la Muzeul Evreiesc din Sydney
Articole online

Ofertanții câștigători ai unor „disprețuitoare” obiecte naziste sunt îndemnați să doneze obiectele la Muzeul Evreiesc din Sydney

nazism

Ofertanții câștigători ai unor „disprețuitoare” obiecte naziste sunt îndemnați să doneze obiectele la Muzeul Evreiesc din Sydney

New South Wales Jewish Board of Deputies a îndemnat pe oricine a licitat cu succes pentru suveniruri naziste să doneze obiectele Muzeului Evreiesc din Sydney, după ce un album care conținea 500 de fotografii din interiorul lagărelor de concentrare a fost vândut cu 25.000 de dolari, potrivit The Guardian

Albumul de fotografii a fost cel mai bine vândut obiect în cadrul vânzării online de 143 de loturi organizată duminică de casa de licitații Danielle Elizabeth din Queensland. Licitația a inclus artefacte de la nasturi, inele, ștampile și cărți până la accesorii SS.

O carte cu fotografii de colecție cu Adolf Hitler, despre care se spune că ar fi semnată de Hitler, Hermann Göring și mareșalul german Wilhelm Keitel, a fost următorul obiect cel mai bine vândut, cu 6.600 de dolari.

Darren Bark, directorul executiv al NSW Jewish Board of Deputies, a declarat că este greșit ca oamenii să profite de pe urma dovezilor de genocid.

„Aceste fotografii și simboluri tulburătoare sunt o amintire înfricoșătoare a unei perioade îngrozitoare din istorie și ar trebui să se afle în muzee pentru a ne aminti de ororile Holocaustului, nu să fie vândute la licitație celui mai mare ofertant”, a declarat Bark.

„Îi îndemnăm pe cei care au cumpărat aceste obiecte disprețuitoare să le doneze Muzeului Evreiesc din Sydney, astfel încât acesta să poată continua să educe comunitatea și generația următoare cu privire la ororile omenirii”.

O declarație de pe pagina de titlu a licitației spunea că o parte din banii strânși vor fi donați în scopuri caritabile:

„Profiturile din comisioanele de licitație vor fi donate Proiectului Karma care arestează rețelele de pedofilie … o cauză majoră pe care Danielle Elizabeth o susține foarte mult.”

Nu este clar dacă acest lucru a inclus și comisioanele de consignație și de manipulare care ar fi putut fi câștigate de casa de licitații.

Casa de licitații Danielle Elizabeth a fost contactată pentru comentarii, dar nu a răspuns

Obiectele au fost descrise ca fiind „militaria” și au inclus sute de artefacte din Germania nazistă.

Cel mai semnificativ a fost un album cu 500 de fotografii din interiorul lagărelor de concentrare, care a fost descris de către cei care au organizat licitația ca fiind „foarte deranjant”.

„Am inclus doar câteva dintre fotografiile blânde pentru a vă face o idee … dar, ca să fiu sincer, nu [sic]”, se spunea în anunț. „Când răsfoiești aceste dosare, ele sunt pline de evrei spânzurați pe stradă, în lagărele de concentrare murind, grămezi de oase etc. este îngrozitor!”

Licitatorii din anunț au declarat că nu au vrut să posteze fotografii grafice online și au adăugat „acest lucru chiar ar trebui să fie într-un muzeu, acest lucru nu ar trebui să fie uitat niciodată”.

Fotografiile de probă incluse în listă arătau o grămadă de cranii și oase, ceea ce părea a fi un crematoriu și o persoană care stătea dezbrăcată pe un pat medical în timp ce era examinată de bărbați în halate medicale.

După un război al ofertelor între doi utilizatori, albumul a fost vândut cu 25.000 de dolari utilizatorului 5260, devenind astfel cel mai scump obiect.

Utilizatorul 7171, care nu a reușit să liciteze, a fost implicat în licitația pentru aproape o treime din loturi – în valoare de 72 440 de dolari – și a avut succes în majoritatea cazurilor.

La licitație au participat cumpărători din țară și din străinătate care au rămas anonimi.

Printre alte obiecte vândute se numără un semn pe care scria „evreii sunt indezirabili”, brățări folosite pentru a distinge evreii din Polonia și Germania și picturi realizate de un artist evreu în 1941 și 1942 care documentau atrocitățile.

Valoarea totală a obiectelor vândute a fost de 116 820 de dolari. Nu a fost clar cât de mult a fost donat în scopuri caritabile din încasări.

Bark a declarat că licitația de duminică a adăugat greutate argumentului pentru ca toate statele să interzică afișarea simbolurilor naziste.

În august, NSW a devenit al doilea stat – după Victoria – care a interzis afișarea steagurilor și simbolurilor naziste.

Registration

Aici iti poti reseta parola