Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Obstacol major în calea aderării Suediei și Finlandei la NATO. „Sultanul” cere tributul de sânge
Articole online

Obstacol major în calea aderării Suediei și Finlandei la NATO. „Sultanul” cere tributul de sânge

1211-turkey-erdogan

Vor plăti Suedia și Finlanda aderarea cu sângele kurzilor?

Opoziția Turciei la aderarea celor două țări nordice are la origine faptul că Suedia și Finlanda acordă azil opozanților lui Erdogan, dar și militanților kurzi considerați teroriști de Ankara.

Suedia și Finlanda au respins cererea Turciei de extrădare a persoanelor cu legături cu PKK și Grupul Terorist Gülenist (FETÖ), a anunțat luni Ministerul Justiției din Turcia.

Turcia a cerut extrădarea a șase membri FETÖ și a unui număr egal de kurzi din Finlanda în ultimii cinci ani, a informat Agenția Anadolu citând Ministerul Justiției. De asemenea, Turcia a cerut Suediei să extrădeze 21 de suspecți- 10 membri FETÖ și 11 kurzi.
Țările nordice au respins extrădarea în 19 cazuri și nu au răspuns cererii Turciei pentru alți cinci. Procesul de extrădare a nouă teroriști, inclusiv doi în Finlanda și șapte în Suedia, este încă în desfășurare.

Turcia și-a exprimat rezerve cu privire la apartenența Suediei și Finlandei, spunând că cele două țări au acționat ca refugii sigure pentru organizațiile teroriste, inclusiv PKK și YPG.

Suedia e gata să negocieze

Turcia este dispusă să negocieze cu țările dacă sunt de acord să restrângă activitățile teroriste interne și să pună capăt sprijinului lor față de PKK.

După ce a purtat discuții informale cu Turcia în marginea reuniunii NATO de la Berlin, Suedia a anunțat că va trimite o delegație diplomatică în Turcia pentru a discuta despre preocupările Turciei cu privire la sprijinul său pentru organizațiile kurde, scrie Daily Sabah.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola