Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Obiectivul geopolitic grandios care a înfuriat China! SUA anunță consolidarea militară în Pacific!
Articole online

Obiectivul geopolitic grandios care a înfuriat China! SUA anunță consolidarea militară în Pacific!

parteneriat

Obiectivul geopolitic grandios care a înfuriat China! SUA anunță consolidarea militară în Pacific!

Proiectul, care concretizează alianța „Aukus” dintre SUA, Marea Britanie și Australia, este spectaculos, atât din punct de vedere industrial, cât și geopolitic, obiectivul fiind consolidarea prezenței militare occidentale în Pacific și contracararea ascensiunii Chinei. Luni, președintele american Joe Biden, premierul britanic Rushi Sunak și omologul său australian Anthony Albanese au dezvăluit cu surle şi trâmbiţe un program „istoric” pentru dezvoltarea submarinelor cu propulsie nucleară, care se va întinde pe decenii și ar trebui să permită modernizarea flotei la Canberra.

„Ne aflăm într-un punct de inflexiune al istoriei, în care […] consolidarea descurajării și promovarea stabilității […] va influența perspectivele de pace timp de decenii”, a spus Joe Biden. „Demonstrăm încă o dată că democrațiile pot asigura propria noastră securitate și propria noastră prosperitate, nu doar pentru noi, ci pentru întreaga lume”, a spus el.

În sine, „acest proiect Aukus rămâne înainte de toate un contract de arme, de vânzare de arme”, spune Barthélémy Courmont, director de cercetare la Institutul de Relații Internaționale și Strategice (IRIS), amintind „beneficiile semnificative” pe care ar trebui să le obţină industria americană de apărare din el. La urma urmei, Canberra este de așteptat să cheltuiască aproape 40 de miliarde de dolari doar în primii zece ani ai programului, care începe cu pregătirea echipajelor australiene în domeniul tehnologiei nucleare și apoi va cumpăra trei sau chiar cinci submarine americane second-hand din clasa Virginia (în jur de 3 miliarde de dolari fiecare), care vor fi livrate din 2030.

Australia se angajează astfel într-o schimbare fundamentală în politica sa de apărare, ea fiind întotdeauna „campionul luptei împotriva energiei nucleare”, amintește Courmont. Într-un contract de cumpărare de submarine pe care l-a negociat inițial cu Franța, Australia a cerut, de asemenea, să rămână la propulsia „clasică” diesel-electrică, renunțând astfel la tehnologia nucleară franceză. Virajul făcut în 2021 de Australia, care a negociat în secret parteneriatul cu Londra și Washingtonul înainte de a rupe contractul cu Franța, a înfuriat și mai mult Parisul. De remarcat, însă, că submarinele legate de alianța Aukus nu vor purta arme nucleare în sine, ele vor fi pur și simplu propulsate de atom.

Acest acord marchează și un punct de cotitură pentru Statele Unite

„Pentru că aceasta este prima dată când livrează un submarin cu propulsie nucleară unei țări”, notează Camille Grand, cercetător la Consiliul European pentru Relații Internaționale, considerând acest lucru ca fiind „semnul unui parteneriat strategic foarte strâns”.

Totuşi, „scopul final nu este doar să vindem submarine în Australia, ci să dezvoltăm ceva nou împreună”, a insistat Biden. Pe termen mai lung, a treia etapă a programului, și cea mai ambițioasă, prevede ca Statele Unite, Australia și Marea Britanie să își unească forțele pentru a construi o nouă generație de submarine de atac, denumită SSN AUKUS. Construite în Australia și Marea Britanie, noile nave vor încorpora tehnologii americane avansate. După un acord semnat în 1958 cu Londra, va fi, așadar, pentru prima dată în 65 de ani când Washingtonul va împărtăși tehnologia din centrul submarinelor sale nucleare.

Provocarea industrială este uriașă, mai ales pentru Canberra, care va trebui să construiască un nou șantier naval. Aceasta este „cea mai mare investiție făcută vreodată de Australia în capacitatea de apărare”, a spus Anthony Albanese. Pe parcursul a trei decenii, programul este de așteptat să coste țara între 178 de miliarde și 245 de miliarde de dolari, dar și să creeze 20.000 de locuri de muncă pentru australieni.

În viitor, cooperarea ar trebui să se extindă și la capacitățile cibernetice, inteligența artificială sau tehnologia cuantică.

Registration

Aici iti poti reseta parola