Evenimentul Istoric > Articole online > Obicei din Evul Mediu: O dată la patru ani femeile aveau voie să își ceară iubitii de soț
Articole online

Obicei din Evul Mediu: O dată la patru ani femeile aveau voie să își ceară iubitii de soț

Ziua de 29 februarie a avut o semnificație aparte în Evul Mediu. Patru ani așteptau femeile această zi spre disperarea multora dintre bărbați.

La fiecare patru ani, de 29 februarie, femeile erau îndreptățite să își ceară iubiții sau partenerii de soț, scrie revista de istorie a BBC.

Tradiția spune că femeia se așeza într-un genunchi în fața bărbatului și îi adresa întrebarea decisivă: “Vrei să fii soțul meu?”

Era o oportunitate aproape unică de a nu mai aștepta bărbatul să pună marea întrebare, dar în același timp și de a nu te face de râs în public.

Din punct de vedere istoric, obiceiul ar proveni din Scoția.

În 1288, regina Margareta a Scoției a promulgat o lege prin care femeile erau îndretățite să își ceară iubiții de soț în ziua de 29 februarie.

Prin lege, dacă bărbatul refuza, el era obligat să îi cumpere femeii o rochie sau o pereche de mănuşi.

În unele cazuri, ea se mulțumea doar cu un sărut. Cercetătorii nu au reușit însă să găsească legea în arhivele Scoției.

A doua versiune este că tradiția provine din Irlanda.

În secolul al VI-lea, călugărița Brigid de Kildare și Sfântul Patrick au inițiat această tradiție pentru a încuraja mariajul în cazul care bărbatul era mult prea timid pentru a face primul pas.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola