Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O regiune ocupată a Ucrainei amână un vot de aderare la Rusia, pe fondul contraofensivei Kievului de a o lua înapoi
Articole online

O regiune ocupată a Ucrainei amână un vot de aderare la Rusia, pe fondul contraofensivei Kievului de a o lua înapoi

kherson

O regiune ocupată a Ucrainei amână un vot de aderare la Rusia, pe fondul contraofensivei Kievului de a o lua înapoi

Orașul Kherson, situat strategic în apropierea Mării Negre, este singura capitală regională ucraineană care a fost capturată în totalitate de Rusia în timpul invaziei sale. Locuitorii de acolo au început să primească pașapoarte rusești, ca parte a eforturilor Moscovei de a asimila Khersonul în sfera juridică, politică și economică a Rusiei.

Autoritățile numite de Moscova au lansat de luni de zile ideea unui referendum fictiv care ar permite regiunii să se alăture oficial Rusiei, alături de autoproclamatele Republici Populare Donețk și Luhansk.

Cu toate acestea, Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației susținute de Rusia în Kherson, a declarat luni că planurile pentru referendum vor fi puse pe „pauză” din cauza „evoluțiilor actuale” cu privire la securitate, a relatat agenția de știri TASS.

Ulterior, el și-a modificat comentariul pentru a spune că nu va exista nicio „pauză”, deoarece nu a fost stabilită o dată pentru referendum, potrivit Agenției France-Presse.

„Referendumul din regiunea Kherson va avea loc pe orice vreme, indiferent de situație”, a declarat Stremousov într-o înregistrare video postată luni seara pe canalul său Telegram.

Anunțul vine în contextul în care Ucraina a lansat săptămâna trecută o ofensivă pentru a recuceri Kherson, unde o mișcare de rezistență a dus deja un război de gherilă împotriva forțelor de ocupație rusești.

Kievul a refuzat să împărtășească detalii în legătură cu ofensiva sa spre sud, dar președintele ucrainean Zelenski a declarat luni că Ucraina a recucerit trei așezări până în prezent.

Insider nu a putut verifica raportul lui Zelenskyy, deși Ministerul britanic al Apărării a publicat o hartă care evidențiază zonele probabile în care Ucraina a câștigat teren în sud.

La scurt timp după ce Ucraina și-a început contraatacul, Stremousov a postat o înregistrare video cu el însuși în orașul rus Voronej, susținând că se afla într-o călătorie de afaceri. El a negat că a fugit din Kherson din cauza asaltului Ucrainei și a spus că se va întoarce în oraș.

Ulterior, Stremousov a apărut într-un alt videoclip în care susținea că a ajuns în Kherson. Insider nu a putut verifica în mod independent această afirmație.

Registration

Aici iti poti reseta parola