Evenimentul Istoric > Articole online > O porțiune de pe promenada Senei va purta, începând de marţi, numele Reginei Maria
Articole online

O porțiune de pe promenada Senei va purta, începând de marţi, numele Reginei Maria

Mai exact, este vorba de secțiunea de pe malul stâng, dintre Pont d’Iéna și capătul bd. Suffren.

Ceremonia de inaugurare va avea loc în acest spațiu la 15 octombrie 2019, ora 14:15, în prezența Familiei Regale.

Ambasada României de la Paris precizează, într-o postare în pagina sa de Facebook, că, printr-un astfel de gest dorim să aducem omagiu celei care în urmă cu 100 de ani pleda cauza României la Conferința de Pace de la Paris și care a rămas în sufletele românilor drept „Mama răniților” și „Regina Întregitoare”.

„Nu numai că este important pentru noi ca familie, dar pentru România este ceva senzaţional”, a declarat MS Margareta, Custodele Coroanei.

Regina Maria a fost cea care a susținut cauza României în fața Marilor Puteri. A avut un rol esenţial în recunoaşterea Marii Unirii de la 1918, la Conferința de Pace de la Paris, care s-a încheiat cu semnarea a cinci tratate cu puterile beligerante (Versailles, Saint Germain, Neuille sur Seine, Trianon și Sevres).

Dintre acestea, prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, Ungaria recunoștea realitățile rezultate în urma războiului, inclusiv unirea Transilvaniei, Banatului și Maramureșului cu Regatul României.

Conferința de Pace de la Paris a început la 18 ianuarie 1919 și a durat până la 21 ianuarie 2020. Au participat 27 de state, printre care și România.

UPDATE

Iată câteva imagini de la ceremonia organizată la Paris, postate de Ambasada României în Franţa în pagina sa de Twitter.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola